Қарбыздан жүрек пен бауыр зардап шегуі мүмкін. Бұл туралы гастроэнтеролог Яна Прудникова айтты, - деп хабарлайды MedikForum.
Дәрігер денсаулыққа қауіп азот, пестицидтер, нитраттар - қарбыз өсіруде қолданылатын химиялық заттардың ағзаға түсуі салдарынан болуы мүмкін екенін түсіндірді.
"Бұл заттар адам ағзасында нитритті қосылыстарға айналады, бұл бауыр мен бүйректе ауыр металдардың жиналуына ықпал етеді", - деді Прудникова.
Дәрігердің айтуынша, қарбызда калийдің жоғары мөлшері бар. Оның мөлшерден асып кетуі жүрек жұмысына нашар әсер етіп, жүрек ырғағының бұзылуына әкеледі.
Прудникова қарбыз фруктозаның көптігімен ерекшеленетініне назар аударды. Егер дене оны тым көп қабылдаса, ол бауырға теріс әсер етеді, органды май басуына ықпал етеді, сондай-ақ, май қышқылдарының синтезі ішектерде бұзылып, жасуша мембраналары зақымдану мүмкін. Бұл жағдайда қабыну пайда болады.
Сонымен қатар, фруктоза майға айналуы мүмкін, бұл салмақтың өсуіне және холестерин деңгейінің жоғарылауына әкеледі.
"Қарбызды көп мөлшерде жеу олардың жоғары гликемиялық индексіне байланысты метаболикалық синдромның дамуына ықпал етеді, бұл өз кезегінде қант диабеті мен бауыр ауруларына әкеледі", - деді сарапшы.