Көпшілік суық мезгілде кем дегенде бір рет болсын тамақ ауруынан зардап шегеді. Жалпы тамақтың ауыруы мен қышуының бірнеше себебі бар, ал кейбіреуі ауыр аурудың белгісі болуы мүмкін, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі The Sun-ға сілтеме жасап.
Вирустық инфекциялар. Тамақ ауруы әдетте суық тию, тұмау немесе COVID-19 сияқты вирустық инфекциядан туындайды. Сонымен қатар, қызылша, желшешек және паротит тамақтың ауырсынуын немесе қышуын тудыруы мүмкін.
Стрептококк ауруы. Балалардағы стенокардияның барлық жағдайының 30 пайызы фарингит, стрептококк бактериясының А тобынан туындаған тамақ пен көмекей бездердің инфекциясы. Тамақ қызарып, көмекей бездер ақ іріңді дақтармен жабылуы мүмкін. Кейде аурудың инвазивті түрлері кездеседі, олар өмірге қауіп төндіріп, тіпті өлімге әкелуі мүмкін.
Аллергия. Аллергияның әсері пайда болғанда мұрын бітелу, көзден су ағу, түшкіру және тамақтың тітіркенуі сияқты белгілерді тудыратын химиялық заттарды шығарады.
Құрғақ ауа. Құрғақ ауа ауыз бен тамақтан ылғал алып, тамақта құрғақтық пен қышу сезімін қалдырады.
Жарақат. Мысалы, тамақта тағам тұрып қалса, қышу тудыруы мүмкін.
Гастроэзофагеальды рефлюкс ауруы (Gerd). Бұл асқазан қышқылы асқазаннан тамаққа келетін кең таралған ауру. Қышқыл тамақты күйдіріп, тітіркену тудырады.
Ісік. Кейбір сирек жағдайларда тамақ ауруы тамақтың, дауыс қорабының немесе тілдің қатерлі ісігінің белгісі болуы мүмкін.
Қашан тамақтың қышуына алаңдап, дәрігерге көріну керек?
Егер тамақ ауруы жоғары дене қызуы және қалтыраумен бірге жүріп, бір аптадан ұзақ уақыт бойы кетпесе, дәрігерге қаралу керек. Ал жұтыну кезіндегі қиындық, сілекей ағу, тыныс алу кезінде ысқырған дыбыс шұғыл көмекке мұқтаж.
Айта кетейік, бұған дейін тамақ ауруын емдеу кезінде жіберілетін 3 қателік хабарланған болатын.
Тағы да оқи отырыңыздар: Атом құрылысының «планеталық» моделін ұсынған қай ғалым?
Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!