Біздің жейтініміз физикалық денсаулығымызға ғана емес, сонымен қатар психикалық жағдайымызға да тікелей әсер етеді. Сондықтан диетаны жоспарлауға ақылмен қарау керек.
Депрессия - бұл жай ғана шаршау немесе меланхолия емес. Бұл тек білікті маман кейде дәрілік терапия көмегімен жеңуге көмектесетін ауру.
Ғалымдар бұл ауруға тап болу қаупін нақты не арттыратынын зерттеуді жалғастырып жатыр. Диета біздің психикалық денсаулығымызға тікелей байланысты болатыны енді құпия емес. Ал кейбір тағамдар эмоционалды күйге шынымен зиян тигізуі мүмкін.
Қауіпті тағам – ғалымдар дәлелдеген
Көптеген адам фри картоптарын жегенді ұнатады - тамақтану орындарында, фастфуд мейрамханаларында және үйде. Ол крахмалды және майлы, әдетте оған көп тұз қосылады. Алайда, белгілі болғандай, бұл сіздің психикалық денсаулығыңызға зиян тигізуі мүмкін.
Қытайдың Ханчжоу қаласындағы ғалымдар тобы қуырылған тағамдарды, әсіресе қуырылған картопты жиі тұтыну мұндай тағамдарды жемейтіндермен салыстырғанда алаңдаушылық пен депрессияның қаупін 12% арттыратынын анықтады. Бұл қарым-қатынас әсіресе жас жігіттер арасында байқалды.
Зерттеуге 140 мыңнан астам адам тартылды, бақылаулар 11,3 жылға созылды. Ғалымдар алғашқы екі жылда депрессия диагнозы қойылған қатысушыларды іріктеуден алып тастағаннан кейін, есептеу көрсеткендей: қуырылған тағамдарды тұтынатындар тобында 8294 алаңдаушылық және 12 735 депрессия жағдайы болған. Сонымен қатар, қуырылған картоп бұл аурудың даму қаупін қуырылған ақ етке қарағанда 2% жоғарылатады.
Сонымен қатар, адамдар картопты жақсы көретіндіктен депрессияға ұшырады ма, әлде алаңдаушылық немесе басқа психикалық бұзылулардың белгілері бар адамдар қуырылған тағамдарды жеуді қалайды ма, оны нақты айту мүмкін емес. Дегенмен, кез келген жағдайда, қуырылған тағамдардың артық болуы семіздікті тудыруы мүмкін екенін есте ұстаған жөн және бұл ешкімге пайда әкелмейді.
Айта кетейік, бұған дейін психолог босанғаннан кейінгі депрессияның 3 белгісін атаған болатын.