- Негізгі бет
- Басты жаңалықтар
- Күн сәулесі түссе,...
Күн сәулесі түссе, дәмі мен хош иісі жоғалады. Балды үй жағдайында қалай сақтаймыз?
Сарапшылардың пікірінше "бал" өзінің дәмі мен хош иісін бір жылға дейін сақтайды. Егер сіз балды герметикалық зауыт контейнерінен сатып алсаңыз сақтау мерзімі екі жылға дейін созылуы мүмкін. Уақыт өндіруші көрсеткен орау күнінен бастап есептеледі. Десекте балды үй жағдайында сақтаудың өзіндік ережелері бар, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі ifehacker.ru-ға сілтеме жасап.
- Балды сақтау үшін дұрыс ыдысты таңдаңыз
Бал ұясындағы сұйық та, бал да шыны немесе керамикалық ыдыста жақсы сақталады. Тамақты дұрыс мөлшердегі таза, құрғақ құмыраға құйып, нейлонмен немесе бұралмалы қақпақпен жабыңыз. Сонымен қатар тығыз қақпағы бар азық-түлік сақтауға арналған контейнерлерде сақтауға болады.
Ыдыс-аяқтың герметикалық болуы маңызды, әйтпесе балдағы ылғал мөлшері өзгереді. Егер ол тым көп болса, нәзіктікті ашытып жағымсыз иіс шығаруы мүмкін. Балдың сапасы мен күйін бақылауға ыңғайлы болу үшін мөлдір (әйнек) контейнерлерді таңдауға тырысыңыз. Себебі металл ыдыстар өнімді тотығуға алып келуі мүмкін.
- 2. Балды қайда және қандай температурада сақтау керек?
Балды сақтау үшін күн сәулесі түспейтін қараңғы, құрғақ жерді таңдаңыз. Мысалы, контейнерді қоймада немесе ас үй шкафының қуысында сақтауға болады. Мұндай жағдайда бал салынған ыдыс жылыту құрылғыларынан алшақ болуы тиіс. Жарық пен жоғары температураның әсерінен бал қараңғыланып, дәмі мен хош иісін жоғалтуы мүмкін.
Балды сақтау үшін қолайлы температура диапазоны 10-нан 21 градусқа дейінгі аралықта. Сонымен қатар, салқын орын нәзіктікті бұзбайды. Ол жай ғана қатайып, кристалдануы мүмкін. Бірақ жоғары температурада бал пайдалы қасиеттерін жоғалтып, оны тамақ дайындауда қолдану оңтайлы шешім емес.
- Балды қандай тағамдармен бірге қоюға болмайды?
Бал бөтен иістерді тез сіңіреді. Сондықтан оны балық, шай, кофе және тұрмыстық химия сияқты өткір хош иістердің жанында сақтамаңыз. Нәзіктікті дәнді дақылдар сияқты бейтарап өнімдермен бір сөреде ұстауға болады.
- Балды сақтау кезінде тағы нені есте сақтау керек?
Нәзіктік уақыт өте келе немесе сақтау температурасы төмендеген кезде кристалдануы мүмкін. Бұл оның сапасы мен дәміне әсер етпейді. Егер сіз балдың сұйық консистенциясын қайтарғыңыз келсе, оны бөлме температурасында тікелей күн сәулесінде біраз уақытқа қалдырыңыз. Немесе өнімнің қажетті мөлшерін кішірек ыдысқа салып, оны жылы (бірақ ыстық емес) суға батырыңыз және оның қайтадан ағып кетуін күтіңіз. Бұл процесс шамамен екі сағатқа созылуы мүмкін.
Құмырсқалар бал сақталатын жерде басталады. Егер сіз өзіңіздің жабдықтарыңыздың жанында құмырысқаларды байқасаңыз, сол аумақты 1 : 1 қатынасында сумен араластырылған сірке суымен мұқият сүртіңіз. Сол ерітіндімен контейнерлердің сыртқы бөлігін де тазалаңыз. Жәндіктерден толық құтылғанша процедураны қайталаңыз. Егер құмырсқалар балға түссе, оларды қасықпен алып тастап тұтынуға болады.
Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!
Ж. Зинешов