- Негізгі бет
- Басты жаңалықтар
- Қой немесе тауық...
Қой немесе тауық еті? Гастроэнтеролог ең пайдалы кәуәптің түрін атады
SM-Clinic гастроэнтерологы Евгения Мельникова Mail.ru Health сайтына берген сұхбатында қандай барбекю етін таңдау керектігін және оны немен бірге қоса дайындау қажет екенін айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Жаз басталса жиындарда кәуәптің түр-түрі пісірілетіні жасырын емес. Алайда отқа қақталған етті жиі жеу сізге артық салмақ қосып, асқазан-ішек жолдарында ыңғайсыздық тудырады. Сол себепті алдымен дұрыс кәуәпті қалай дайындау керегін анықтап алған жөн.
Кебаб көкөністер мен шөптермен бірге артық салмақпен күресуде тамаша көмекші бола алады. Қалыпты ішек моторикасы және тұрақты ішек қозғалысы үшін сіз талшықсыз жасай алмайсыз. Оның көзі - өсімдік тағамдары. Сондықтан кәуапты шөптермен және көкөністермен біріктірген дұрыс.
Науқастар жиі "қандай ет кәуабы пайдалы?" деп сұрайды. Еттегі майдың мөлшері бойынша көшбасшы шошқа еті (шамамен 50 пайыз). Қой мен сиыр етінде оның тең мөлшері бар - әрқайсысында 15 пайыз. Сонымен қатар, қой етінде холестериннің ең аз мөлшері бар.
Тауық пен күркетауық майлырақ – олардың құрамында шамамен 20 пайыз май бар.
Бұл нені білдіреді? Қуырылған ет тотыққан майға және холестеринге бай. Сондықтан ол бауырға, ұйқы безіне және қан тамырларына зиян келтіруі мүмкін. Бастапқыда еттегі май неғұрлым аз болса, кебаб соғұрлым қауіпсіз болады. Осылайша, майсыз қой немесе сиыр етіне артықшылық беру керек.
Балық кебабына келетін болсақ, оның консистенциясы етке қарағанда жұмсақ болады - сәйкесінше, асқазан оны қорыту кезінде аз жүктемені көтереді.
Осы қарапайым кеңестерді есте сақтаңыз, өзіңізді күтіңіз! Дәмді ғана емес, сонымен қатар дұрыс, пайдалы кәуәпті таңдаңыз. Сонымен қатар оны қалыпты мөлшерде жеңіз. Бір адамға 300 г порция жеткілікті болады.
Бір килограмм кебабты бірден жеу ұйқы безінің жұмысына теріс әсер етуі мүмкін. Сонымен қатар, барбекюді алкогольмен ішуге болмайды - бұл комбинация ұйқы безінің қорын бұзады және созылмалы панкреатиттің дамуына әкеледі.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!
Ж. Зинешов