Дүкендегі қамыс қант кәдімгі ақ қантқа қарағанда қымбат. Оған қоса, көп адам "тазартылмаған" қант денсаулыққа пайдалы деп есептеп, ақшаны аямайды. Дәрігер Алина Кобозева екі қате айырмашылығын айтып берді, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Дәрігердің айтуынша, бұл екі өнім арасында бірнеше айырмашылық бар. Соның бірі - aқ қант әдетте қант қызылшасынан алынады, ал қоңыр қант әдетте қант қамысынан алынады.
"Әдетте сөнген әк немесе фосфор қышқылы арқылы қант тазартылып алынады. Бұл қоспалар кристалдарға ақ түс береді. Қант қамысы да осындай жолмен жасалады. Бірақ мұндай қантты тазалап алу үшін сөндірілген әк немесе фосфор қышқылын емес, сүйек көмірі пайдаланылады. Қоңыр қантта сүйек көмірінің қалдығы жоқ. Алайда, кейбір адам қанттың бұл түрін тамаққа пайдаланбайды, себебі өндірісте жануарлардан алынатын өнімдер қалып қоюы мүмкін деп ойлайды", - дейді дәрігер.
Қоңыр қанттың пайдасы қандай?
Көп адам қоңыр қантты ақ қантқа қарағанда денсаулыққа пайдалы деген үмітпен сатып алады. Дәрігердің айтуынша, бұл өнімнің пайдасы мен зиянының айырмашылығы аз.
Калорияға келетін болсақ, ақ және қоңыр қанттың шамасы бірдей. 4 грамм (1 шай қасық) қамыс қантында 15 калория болса, ақ қантта 16,5 калория бар.
Тағамдық құндылығы бойынша да бірдей. Қоңыр қант мелассасының тағамдық құндылығын аздап арттырады - бұл өнімге ерекше түс береді.
Сонымен қатар, қамыс пен ақ қант дәмі мен құрылымы жағынан аздап ерекшеленеді. Осыған байланысты, тамақ дайындауда қант ұнтағын дайындау үшін ақ қантты, ал карамелизация үшін қоңыр қантты пайдаланады.
Қанттың басқа да түрлері бар:
Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!