Кардиолог және кардиопсихолог Анна Кореневичтің айтуынша, жүректе тікелей мазасыздық тудыратын өнімдер жоқ. Дегенмен, олардың кейбіреулері бұрыннан бар ауруды күшейтіп жіберуі мүмкін. Сондықтан жүрегіңіз ауыратын болса мұндай сусындардан аулақ болыңыз, мысалы, кофе және алкоголь.
1. Кофе
Бұл танымал сусын, дәрігердің айтуы бойынша, әдетте сенетіндей, ештеңені ынталандырмайды. Ол тек 30-40 минут ішінде парасимпатикалық жүйке жүйесінің әсерін тежейді, осылайша симпатикалық жүйке белсендіріледі. Нәтижесінде қан қысымы көтеріліп, жүрек соғысы жиілей бастайды.
"Мазасыздық сезімі жоғары адамдар жүрек аймағында ыңғайсыздықты сезінеді, жүрек соғу жиілігі жоғарылайды, алаңдаушылық күшейеді. Сондықтан кофе жүрекке қауіпті деген миф бар. Шын мәнінде, уайымы жоқ, сабырлы адамдарға кофе жақсы әсер етеді", - деп түсіндірді кардиолог өзінің телеграм-каналында.
Маманның айтуынша, күніне екі кесе кофе инфарктпен ауырған адамдардың қайталану жиілігін азайтуға және өмір сүру ұзақтығын арттыруға көмектеседі. Тек сүтсіз және қантсыз кофе ішу керек.
2. Алкоголь
Алкогольді шамадан тыс пайдалану алаңдаушылық, стресс тудырады.
"Алкоголь бауыр ферменттерінің әсерінен сірке альдегидіне айналғанда, симпатикалық жүйке жүйесі белсендіріледі: қан тамырларының түйілуі пайда болады, жүрек соғу жиілігі мен қысымы жоғарылайды, қорқыныш пен алаңдаушылық күшейеді", - деді Анна Кореневич.
Мазасыздықты басқа өнімдер де арттырады. Олардың ішінде:
Маманның айтуынша, олардың алаңдататын әсері симпатикалық жүйке жүйесін ынталандыруға негізделген.
"Мазасыздықты арттыратын тағамдардан бас тартуға болады, бірақ бұл өте қиын. Өйткені, кез келген нәрсе алаңдаушылықты күшейте алады. Бәрінен қашып құтыла алмайсың", - деп түйіндеді сарапшы.
Бұған дейін кардиолог қандай адамдар ұйықтап жатып өліп кетуі мүмкін екенін айтқан болатын.