Кардиолог холестеринді төмендететін бес өнімді атады

Кардиолог холестеринді төмендететін бес өнімді атады
Фото: championat.com

Холестериннің жоғары деңгейі жүрек ауруының қаупін арттырады, бірақ әдетте ешқандай белгілер болмайды. Кардиологтар холестеринді үнемі тексеру керек екенін, әсіресе 40-50 жаста болсаңыз, денсаулықты бақылауды ескертеді.

Холестерин деңгейінің жоғарылауы дене үшін қауіпті, ол қан тамырларда түйіндер түзеді, соның кесірінен инфаркт пайда болуы мүмкін.

Дәрігерлердің холестерині жоғары адамдарға беретін бірінші кеңесі - өмір салтын және диетаны түбегейлі өзгерту: көбірек қозғалу, темекі шегуді тоқтату, алкогольді тұтынуды азайту және талшыққа бай кейбір тағамдарды жеу (бірақ үнемі емес). Кардиолог Элизабет Клодас CNBC телеарнасына берген сұхбатында диетасында жүрек пен қан тамырларының денсаулығына арналған қандай бес тағам бар екенін айтты.

Сұлы жармасы

Жарты кесе сұлы жармасы менің күнделікті рационыма міндетті түрде кіреді. Бұл жарма талшыққа бай, құрамында антиоксиданттар бар, соның ішінде қан тамырларының жағдайын жақсартады және қысымды төмендетеді.

Мен ботқа түрінде сұлы ұнын жемеймін. Табиғи жармаға қантсыз йогурт қосамын, жарманың ісінуін күтемін және жаңғақтар, жидектер және даршын қосып тағамның дәмін жақсартамын.

Бұршақтар

Кез келген бұршақ тағамдары жақсы, бірақ мен ноқат жеймін. Салаттарға, бұқтырылған тағамдарға ноқат қосамын, пеште пісіремін.

100 грамм бұршақ құрамында В1, В2, холин, В5, В6, В7 және В9 дәрумендерінің тәуліктік мөлшерінің жартысы бар. Олар жүйке және ас қорыту жүйесінің функцияларына қатысады, глюкоза мен қандағы липидтердің деңгейін реттейді. Тар тамырларды кеңейтеді және қан айналымын жақсартады.

Көкөністер

Біздің күнделікті рационымызға кез келген пішін мен өлшемдегі көкөніс қосылуы керек. Мысалы, мен рукколаны оның ащы дәмі үшін ұнатамын. Оның құрамында А дәруменіне айналатын бета-каротин бар. Бұл иммун жүйеміз үшін өте маңызды. Бета-каротин де антиоксидантты әсерге ие. Ол денені бос радикалдардан қорғайды.

Жаңғақтар

Барлық жаңғақтар мен тұқымдар, шикі және өңделмеген, қоректік заттардың тамаша көзі және мен оларды күнделікті жеуге тырысамын. Сонымен, аздаған бадамда - 3,5 г талшық, 6 г ақуыз және Е дәруменінің күнделікті қажеттілігінің 40 пайызы бар.

Авокадо

Кардиолог Элизабет Клодас оны күнделікті диетаға қосуға кеңес береді. Авокадо суперфуд: орташа өлшемді жемісте 14 г талшық бар. Бұл сонымен қатар көптеген маңызды дәрумен, минерал және пайдалы моноқанықпаған майдың тамаша көзі.

Т. Раушанұлы