Жұмыртқаны күнде жеуге бола ма? Tengri Life жұмыртқаның пайдасын және оған қарсы көрсетілімді ұсынды, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Жұмыртқа - құнарлы өнімдердің бірі. Ол ақуызға, A, D, E, B12 дәрумендеріне, темір мен мырыш секілді минералдарға бай. Жұмыртқаның сарысында көзді қорғайтын және тері саулығын жақсартатын антиоксиданттар бар.
Ақуыз. Жұмыртқа - тіндердің өсуі мен қалпына келуіне қажетті жоғары сапалы ақуыздың тамаша көзі. Бір орташа жұмыртқа құрамында шамамен 6 грамм ақуыз бар.
Дәрумендер мен минералдар. Жұмыртқада кездесетін D дәрумені сүйектер саулығы мен иммундық жүйені сақтауда шешуші рөл атқарады. В12 дәрумені жүйке жүйесінің қалыпты жұмыс істеуі және эритроциттердің пайда болуы үшін маңызды.
Антиоксиданттар. Жұмыртқаларда лютеин мен зеаксантин бар, олар көзді тор қабықтың бүлінуінен қорғауға көмектеседі.
Жұмыртқаны жоғары холестеринмен байланыстырады. Бір жұмыртқада шамамен 186 миллиграмм холестерин бар, бұл күнделікті ұсынылатын мөлшердің жартысынан көп. Алайда қазіргі зерттеулер жұмыртқаны жеу адамдардың көпшілігінде қандағы холестерин деңгейіне айтарлықтай әсер етпейтінін көрсетеді.
Холестерин. Көптеген сау адамдар үшін жұмыртқаны мөлшермен тұтыну (күніне бір жұмыртқаға дейін) жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін арттырмайды. Зерттеулер көрсеткендей, қаныққан және трансмайлар тағам құрамындағы холестеринге қарағанда қандағы холестерин деңгейіне айтарлықтай әсер етеді.
Аллергия. Кейбір адамдардың жұмыртқаға аллергиясы болуы мүмкін, әсіресе балалар. Бұл жағдайда жұмыртқаны рационнан алып тастап, дәрігермен кеңесу керек.
Көптеген диетологтар мен дәрігерлер сау адамдарға күніне бір жұмыртқадан жеу денсаулыққа зиян емес екенімен келіседі. Дегенмен, рационның жалпы сапасы мен физикалық белсенділік деңгейін ескеру маңызды.
Тепе-теңдік. Жұмыртқаны рационға қосу ақуыздың, көкөністердің, жемістердің, дәнді-дақылдардың және пайдалы майлардың әртүрлі көздерін қамтитын үйлесімді рационның бір бөлігі болуы керек.
Әртүрлілік. Жұмыртқаны басқа пайдалы тағамдармен үйлестіру маңызды. Мысалы, көкөністер қосылған омлет немесе салатқа суға піскен жұмыртқа қосу - рационды өзгертудің тамаша әдісі.
Жұмыртқа көптеген адамдар үшін күнделікті рационның пайдалы бөлігі бола алады. Олар ағзаны қажетті қоректік заттармен қамтамасыз етеді және денсаулықты сақтауға көмектеседі. Дегенмен, кез келген өнім сияқты, барлық қажетті заттарды алу үшін және жалпы денсаулықты сақтау үшін үйлесімді тамақтану және шаманы білу маңызды.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!