Жеміс-жидек жегенде адам С дәрумені, фолий қышқылы, бета-каротин, калий алады, бірақ оларды шамадан тыс жеу денсаулыққа зиян тигізуі мүмкін. Бұл туралы диетолог Анна Шейфер ескертті, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Лента.руға" сілтеме жасап.
Маманның айтуынша, күнделікті рационда кем дегенде 400 грамм құрамында крахмалы жоқ көкөністер мен жемістер болуы керек.
"Жемістің әрқайсысы 100 грамнан екі порцияға тең. Яғни бір алма немесе апельсин немесе салмағы 200 грамм болатын жүзім бұтағы немесе бір орташа банан", - деп түсіндірді ол.
Өнеркәсіптік жолмен өсірілген заманауи жеміс-жидектердің құрамындағы қант 30 жыл бұрын өсірілген жемістермен салыстырғанда бес есе көп.
"Бұл деректі ескеру қажет. Қазіргі ғылыми мәліметтерге сәйкес, тұтынылатын фруктозаның артық мөлшері триглицеридтер мен зәр қышқылының синтезіне кетеді. Бұл метаболикалық синдром, артық салмақ, II типті қант диабеті, бауырдың алкогольсіз майлы ауруы, подагра, триглицеридтер деңгейі жоғары адамдар үшін маңызды, өйткені артық тұтынылатын фруктоза бұл проблемаларды күшейтеді", - деп бөлісті Анна Шейфер.
Егер қантты кептірілген және қарапайым жемістермен алмастыруға тырыссаңыз, онда қарапайым қантты тым көп жеп қоюыңыз әбден мүмкін. Егер жеміс-жидектерден барынша пайда алғыңыз келсе, онда диетаға жабайы жидектерді көбірек қосыңыз (құлпынай, лингонберри, мүкжидек, тау күлінің барлық түрі, долана, қаражидек, вибурнум, тікенек және т.б.), ал өнеркәсіптік сорттарды шектеулі түрде қолданыңыз - күніне 200 грамм.
Қызықты жаңалықтар мен видеоларды көру үшін TikTok арнамызға жазылыңыз!