Алматылық сарапшы Жаңа жыл қарсаңында тамақтан уланудан қалай сақтануға болатынын айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Өңірлік коммуникациялар қызметінің брифингінде Алматы қаласы Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің өкілі тамақтан уланудың алдын алу шаралары туралы айтып, жаңажылдық үстелге арналған өнімдерді қауіпсіз етіп таңдау ережелерін еске салды.
Департамент басшысының орынбасары ГауҺар Каткенова ұсынған ақпаратқа сәйкес, биылғы жылы Алматыда жаппай уланудың бір жағдайы және ботулизмнің 10 жағдайы тіркелген. Оқиғалардың себептері санитарлық нормалардың бұзылуы, соңғы жағдайда өнімдерге термиялық өңдеуді дұрыс жасамау және үйде жасалған консервілерді пайдалану болды.
"Мереке қарсаңында біз санитарлық дәрігерлер ретінде жаңажылдық дастарқанға тамақ өнімдерін таңдау және тұтыну кезінде қауіпсіздікті сақтаудың маңыздылығын еске саламыз. Тамақтан улануды болдырмау үшін қарапайым ережелерді сақтау маңызды: балғын өнімдерді таңдау, жарамдылық мерзімдерін тексеру және жабайы базарлардан сатып алудан аулақ болу", - деп атап өтті Гауһар Каткенова.
Сарапшы сонымен қатар тағамды сақтау мен дайындау кезінде назар аударуды қажет ететін тұстарды атады. Атап айтқанда:
"Біз ата-аналарды балаларға гигиена негіздерін үйретуге және жүрек айну, құсу немесе диарея сияқты улану белгілері туралы сөйлесуге шақырамыз. Мұндай белгілер пайда болған жағдайда дереу медициналық көмекке жүгінген жөн", - деп атап өтті Гауһар Каткенова.
Сарапшы қорытындылай келе ұсынылған ұсыныстарды сақтау тамақтан улануды болдырмауға және мереке күндерін қауіпсіз және қуанышты етуге мүмкіндік беретінін атап өтті.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!