Біз пайдалы деп санайтын тағамдар кейде пайдалы бола бермейді. Мысалы, кейбір дәрігерлер күнді ботқадан бастау дұрыс емес деп санайды.
Ботқаны бала кезінен көптеген адам пайдалы, дұрыс таңғы ас санайды. Гастроэнтеролог Дилара Лебедева өзінің телеграм-каналында таңғы ас қандай болу керегін айтты.
Дәрігер атап өткендей, таңғы ас әсіресе созылмалы шаршау, ұйқы проблемалары және ауыр стрессті бастан кешіретін адамдар үшін өте маңызды.
Сонымен қатар, таңғы ас ішпеу әдеті болса, кешкі асқа артық тамақтану қаупі жоғары. Ал егер сіз әлі де өзіңізді ұстап, кешке жартылай аш қалсаңыз, ұйықтап кету өте қиын болады.
Таңертең біздің денеміз контринсулярлық гормондар шығарады. Бұл кортизол, TТТГ, СТГ, гонадостероидтар. Бұл заттар қандағы глюкоза деңгейінің тұрақсыздығына әкеледі. Инсулин бұған жауап береді.
Лебедеваның айтуынша, дұрыс таңғы ас - бұл жеткілікті ақуыз және майы бар төмен көмірсутекті тағамдардың комбинациясы. Ал сүт ботқасы бұл сипаттамаға сәйкес келмейді. Сүт қосылған дәнді дақылдар қандағы қант деңгейін жоғарылатады, нәтижесінде мұндай тамақтан кейін сіз бірнеше сағаттан соң қайтадан қарныңыз ашады.
Нәтижесінде адам "патологиялық инсулинге төзімділік" деп аталатын ауруды дамытады.
Дегенмен, бұл ұстаныммен барлық сарапшылар келіспейді. Диетолог Галина Ильенко сүт қосылған ботқаны таңғы асқа ішуге таптырмайтын тағам деп атайды. Біріншіден, ботқа күрделі көмірсулардың көзі. Екіншіден, сүт пен жарманың қосындысы тағамның аминқышқылдық құрамын байытады. Егер сізде лактозаға төзбеушілік мәселелері болса, сарапшы сиыр сүтін басқамен ауыстыруды ұсынады. Жаңа піскен жемістер мен жидектерді қоссаңыз, бұл тағамды одан да пайдалы ете аласыз.
Ал ғалымдар негізінен ботқаны түскі ас кезінде жеген дұрыс дейді. Сонымен қатар, ботқаның қасиеттері оның қайдан дайындалғанына байланысты екенін есте ұстаған жөн.