Ғалымдар қатерлі ісік қаупін арттыратын таңғы астарды атады

Бристоль университетінің және халықаралық қатерлі ісіктерді зерттеу агенттігінің (IARC) ғалымдары тәтті жарма, шұжық, ақ нан және тәттілендіргіштері бар жеміс йогурттары сияқты танымал таңғы ас түрлері қатерлі ісік қаупін арттыратынын анықтады, – деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі Daily Express-ке сілтеме жасап.

Ғалымдар 450 мыңнан астам ересек адамның диетасы мен өмір салтының ерекшеліктерін талдады.

Зерттеушілер ультра өңделген тағамдарды жиі тұтынатын адамдардың ауыз қуысы мен тамақ қатерлі ісігінің даму қаупі артатынын анықтады.

Ультра өңделген тағамдар – әртүрлі қоюландырғыштар, консерваторлар мен хош иістендіргіштер қосылған тазартылған және қоспалардан тазартылған ингредиенттерден өнеркәсіптік жағдайда өндірілген тағам. Әдетте шұжық, бекон, тәтті жарма және йогурт сияқты көптеген тағам дәстүрлі түрде таңғы асқа қолданылады.

Зерттеушілер бұл онкогенез факторы бола алатын тағамдық қоспалардың жоғары мөлшері екенін алға тартты.

Сонымен қатар ультра өңделген тағамдарға шамадан тыс құмарлық көбінесе семіздікке әкеп соқтырады, бұл қатерлі ісікпен де тығыз байланысты.

Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!