Фастфуд емес: ағзаның қартаюын тездететін тағамдар аталды

Монаш университетінің австралиялық ғалымдары ультра өңделген тағамдарды тұтыну ағзаның қартаю процесін тездетуі мүмкін деген қорытындыға келді. Зерттеу Age and Ageing ғылыми журналында (AAA) жарияланды, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.

Ультра өңделген тағамдарға чипстер, қантты алкогольсіз сусындар, тез дайындалатын кеспе, балмұздақ, өңделген ет, гамбургерлер және хош иістендіргіштер мен эмульгаторлардың көп мөлшері қосылған зауытта өндірілген басқа да тағамдар жатады.

Биологиялық жас - адамның өмір сүрген жылдар санын көрсететін хронологиялық жаспен салыстырғанда әртүрлі молекулалық биомаркерлер негізінде адамның қаншалықты қартайғаны.

Жаңа зерттеуде мамандар 20 мен 79 жас аралығындағы АҚШ-тың 16055 тұрғынының тамақтануы мен денсаулығы туралы деректерді зерттеді.

Команда ультра өңделген тағамды тұтыну мен жылдам биологиялық қартаю арасындағы маңызды байланысты тапты.

Ультра өңделген тағамдарды ең көп тұтынатын қатысушылар (диетада тұтынылатын энергияның 68-100 пайыз) биологиялық тұрғыдан аз тұтынатын қатысушылардан 0,86 жас үлкен болды (диетада тұтынылатын энергияның 39 пайыз немесе одан азы).

Зерттеу авторлары ультра өңделген тағамнан әрбір қосымша 200 калорияны стандартты 2000 калория диетасына қосу адамның биологиялық жасын шамамен 2,4 айға арттырғанын атап өтті.

Ультра өңделген тағамдар дәрумендер, минералдар және антиоксиданттар сияқты қоректік заттардың жетіспеушілігі арқылы биологиялық қартаюды тездетеді. Сонымен қатар көптеген тағамда метаболизмді бұзатын жасанды қоспалар мен консерванттар бар.

Қызықты жаңалықтар мен видеоларды көру үшін TikTok арнамызға жазылыңыз!