Етке қарағанда өте пайдалы: бұл 5 орган анемиядан қорғайды және көңіл-күйді жақсартады

Етке қарағанда өте пайдалы: бұл 5 орган анемиядан қорғайды және көңіл-күйді жақсартады
Фото: pixabay

Диетаның әртүрлілігі дұрыс тамақтанудың негізгі ережелерінің бірі болып саналады. Сондықтан, қызыл ет немесе құс етінен басқа, мәзірге пайдалы дәрумендері көп ішкі өнімдерді жиі қосқан жөн. Мәселен Біреу ішек-қарынды қатты ұнатпайды. Ал шын мәнінде ішектер дәрумендер мен қоректік заттарға өте бай, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап.

"Тағамдық құндылығы мен дәмі бойынша ішкі өнімдер әртүрлі деңгейді. Мысалы тіл мен бауыр дәміне қарай еттен кем түспейді. Ал құрамындағы дәрумендер мен микроэлементтері одан да асып түседі. Дегенмен өкпе, құлақ, трахея секілді мүшелер тағамдық құндылығы төмен", - дейді Роспотребнадзор порталының мамандары. 

Сарапшылардың пікірінше, әрқашан ет пен ішімдікке арналған гарнирді дұрыс таңдау маңызды. Жануарлар ақуызын өсімдік ақуызымен 50/50 қатынасында біріктірген дұрыс. Мысалы, бұршақ дақылдары, жарма, саңырауқұлақтар немесе жаңғақтарды қосып жеген абзал.

Темір мен В дәрумендерінің қорын қандай ішкі өнімдермен толтыруға болады?

Бауыр

Бауырда темір көп, В12 дәрумені бар, оны қолдану анемияның алдын алуға және емдеуге пайдалы. Сонымен қатар, ол аминқышқылдарының бай құрамына байланысты бұлшықет массасын құруға көмектеседі. Жануарлар мен құстардың бауырынан нәзік пасталар, бұқтырылған тағамдар, пирогтар, тіпті "торттар"жасалады. Ащы дәмді кетіру үшін бауырды суға немесе сүтке пісірер алдында жібітеді. Сонымен қатар барлық сыртқы пленкаларды алып тастайды.

Тіл

Сиыр және бұзау тілдері тағамдық құндылығы жоғары деп саналады. Бұл өнімді диеталық деп атауға болады: ол ақуыздарға бай, бірақ оның құрамында май аз. Сондай-ақ тілде Темір мен В дәрумендері көп. Тілді дәмді ету үшін сарапшылар оны қайнатпас бұрын суға бір сағат салып, содан кейін пышақпен лас жерлерін тазартуға кеңес береді. Оны 2-4 сағат қайнату ұсынылады. Содан кейін, қаласаңыз, өнімді салатқа немесе бутербродтарға қосып немесе жай ғана гарнирмен жеуге болады.

Сиыр жүрегі

Жүректе сиыр етіне қарағанда В дәрумендері 6 есе, ал темір 1,5 есе көп. Пісірер алдында өнімді шамамен 2-3 сағат бойы суық суға салыңыз. Содан кейін суды әр жарты сағат сайын өзгерте отырып, 1,5 сағат пісіріңіз. Жалпы, бұл қосалқы өнімді қайнатып қана қоймай, оны қуыруға болады.

Тауық жүректері

Оларда  А, РР және В тобы, сонымен қатар фосфор, калий, магний, темір, мырыш, мыс секілді көптеген дәрумендер бар. Сонымен қатар, піскен кезде көптеген адамдарға ұнайтын жағымды дәмге ие. Пісірер алдында шикі тауық жүректерін жақсылап шайып, камералардан қан ұйығыштарын алып тастау керек. Сондай-ақ үстіңгі жағындағы майды кесіп тастау керек. Оларды сорпаларға қосуға немесе қаймақ тұздығында бұқтыруға болады.

Бүйрек

Сиыр бүйректері иммунитетті қолдайтын мырышқа, сондай-ақ В дәрумендеріне бай. Пісірер алдында бүйректі 2-3 сағат бойы суық суға батыруға кеңес беріледі. Содан кейін оларды екі мәрте қайнатыңыз.  Өнімді әр қайнатудан кейін жуыңыз. Осы қосалқы өніммен ходжеподж, маринадталған қияр, кәстрөлдер дайындалады. Дегенмен, сіз оларды басқа мүшелермен араластыра алмайсыз. Себебі олардың иісі бұған мүмкіндік бермейді. 

Аптаның басты оқиғалары мен пайдалы видеоларды көру үшін YouTube арнамызға жазылыңыз

Ж. Зинешов