Қыста біздің денеміз көптеген қиындықтарға тап болады: суық, күн сәулесінің болмауы, құрғақ ауа және вирустық инфекцияны жұқтыру қаупі. Иммундық жүйенің қорғанысы әлсіреуі мүмкін, шаршау жиі пайда болады, сіз үнемі ұйықтап, жоғары калориялы нәрсені жегіңіз келеді. Соған сай қыс мезгілінде біздің диеталық талғамымыз өзгереді. Өйткені денені жылыту үшін көбірек энергия қажет. Дәмді және пайдалы тағамның көмегімен қыстың мұндай әжанама әсерлерінә жеңе аласыз. Әсіресе қазір дүкен сөрелерінен көптеген нағыз маусымдық суперфудтарды таба аласыз. Гастроэнтеролог және Gemotest зертханасының сарапшысы Екатерина Кашух доктор қыста қандай өнімдерді таңдау керектігін айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
100 г жаңа зімбір тамырында небәрі 80 ккал және көптеген пайдалы дәрумендер, микро және макроэлементтер бар: Е, К, С және В тобындағы витаминдер, мыс, темір, калий, кальций, магний, фосфор, мырыш, марганец, селен, эфир майлары және маңызды аминқышқылдары.
Қабынуға қарсы және ауыруды басатын әсері бар өсімдік алкалоидті гингерол зімбірдің жарқын, күйдіргіш дәмі мен тартпа иісіне жауап береді. Осының арқасында зімбір өткір респираторлық инфекцияларға пайдалы. Ал тамырдағы витаминдер мен минералдар иммундық жүйені қолдайды. Сондықтан бал мен лимон қосылған жылы зімбір шайы сізді суық күндерде жылытып қана қоймайды, сонымен қатар суық белгілермен күресуге көмектеседі.
Қоңыр күріш - қабығы қалған немесе қабығы жоқ дән. Осының арқасында дайын тағамға тән қатты құрылымға және ерекше дәмге ие болады. Егер адам 100 грамм пісірілген қоңыр күрішті жесе, ол жүйке жүйесіне пайдалы В1, В3 және В5 дәрумендерінің күнделікті қажеттілігінің 20 пайыз мөлшерін алады. Қоңыр күріште сонымен қатар К және Е дәрумендері, магний, фосфор, селен, темір, калий және мырыш бар.
Қоңыр күрішті жеудің тағы бір пайдасы бар. Тығыз қабығына байланысты ол ұзақ уақыт бойы ас қорытуды қажет етеді, яғни ол ұзақ уақыт бойы толықтық сезімін береді. Бұл сіздің салмағыңызды бақылауға және артық тамақтануды болдырмауға мүмкіндік береді. Бұл әсіресе қыста тағамға құштарлық күшейген кезде маңызды. Қоңыр күріштің өзі төмен калориялы өнім болып табылады, 100 г үшін тек 123 ккал.
Бұл цитрус жемістерінде А және С дәрумендері, сондай-ақ көптеген минералдар - кальций, фосфор, калий, магний, натрий және денсаулыққа пайдалы басқа да заттар бар. Мандарин қабығы эфир майымен толтырылған. Ол нағыз мереке сезімін тудырып қана қоймайды, сонымен қатар аздап седативті әсерге ие.
Күніне небәрі үш мандарин ағзадағы иммундық процестерге қатысатын С витаминінің (75-90 мг) күнделікті қажеттілігін толығымен дерлік өтей алады. Сондықтан суық мезгілде мандарин жеу иммундық жүйені нығайтуға көмектеседі. Сонымен қатар, мандариндер фитонцидтерден тұрады - зиянды микробтардан қосымша қорғауды қамтамасыз ететін табиғи антисептиктер.
Анар жемістері шамамен 80% су мен қанттан тұрады. Сондықтан олар салыстырмалы түрде жоғары калориялы болып саналады (100 г үшін шамамен 80 ккал). Дегенмен, бұл олардың пайдалылығын төмендетпейді. Анар шырыны мен целлюлозасында көптеген пайдалы заттар бар: С дәрумені, кальций, магний, фосфор, калий, темір және бағалы полифенолдар (таниндер, катехиндер және флавоноидтар).
Полифенолдар бос радикалдарды бейтараптандыруға қабілетті - жасушаларды бұзатын және қант диабеті мен Альцгеймер ауруынан бастап қатерлі ісікке дейін көптеген ауыр ауруларға әкелуі мүмкін молекулалардың зиянды фрагменттері. Нашар экология, темекі шегу, алкогольді теріс пайдалану және басқа да қолайсыз экологиялық факторлар бос радикалдардың пайда болуына ықпал етеді. Зиянды азайту үшін сіз анар шырынын ішуге немесе анарды таза түрінде жеуге болады.
Киви - аз калориялы және өте пайдалы жеміс. Бір орташа жемісте тек 42 ккал, сондай-ақ талшық, кальций, магний, фосфор, калий, мыс, С, А, Е және К дәрумендері бар. Осы құрамның арқасында киви ас қорытуды жақсартуға және иммундық жүйені қолдауға көмектеседі.
С дәрумені суық мезгілде суықтан және инфекциялардан қорғайтын иммундық жүйені нығайтады және ерекше қышқылдықты керемет қуаттандырады. Сонымен қатар, кивиде көптеген талшықтар бар. Әсіресе қабығы бар жемістер болса (киви терісінде целлюлозамен салыстырғанда 50% көп талшық бар). Талшық ас қорытуды жақсартады, іш қатудың алдын алуға көмектеседі және қорытылуы көп уақытты қажет ететіндіктен тұтынылатын калория мөлшерін азайтады.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!