Мандариндер асқазан сөлінің қышқылдығын арттырады. Эндокринолог Зухра Павлова өзінің Telegram арнасында мандариндерді сақтықпен жеуге шақырды, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі lenta.ru-ға сілтеме жасап.
Павлова манадариндерде А және С дәрумендері көп екенін айтты. Сондықтан оларды терінің, тістердің, көздің денсаулығы мен иммунитетті нығайту үшін жеу керек. Сондай-ақ, дәрігердің айтуынша, бұл жеміс антипиретикалық қасиетке ие және оның құрамындағы антиоксидант гесперидин ісінуді және тіпті варикозды емдеуге арналған дәрі-дәрмектердің бөлігі болып табылады. Павлова атап өткендей, кейбір ғалымдар бұл жеміс құрамындағы синефрин затының арқасында "жаман" холестерин өндірісі жалғасып келеді екен.
"Жеміс целлюлозасы 87 пайыз судан, 7 пайызы қанттан, қалғаны қышқылдардан, пектиндік заттардан, минералды тұздардан, гликозидтерден, эфир майларынан және дәрумендерден тұрады. Қалыпты мөлшерде тілімдердің өзі ғана емес, ақ пленка мен торларды да, қабығы да пайдалы",- дейді Зухра Павлова.
Сонымен қатар, эндокринолог мандариндерді күшті аллерген болғандықтан теріс пайдаланбауға кеңес берді. Дәрігердің айтуынша, бұл жеміс асқазан сөлінің қышқылдығын арттырады. Ақыр соңында гастрит пен ойық жарасы бар науқастарға зиянын тигізуі мүмкін. Сонымен қатар, мандарин шырыны тіс эмальын бұзуы мүмкін. Сол себепі мандаринді тұтынғаннан кейін аузыңызды сумен шаю керек.
"Мандариндерде калория аз, бірақ қант көп. Сондықтан күніне бес данадан артық жеуге болмайады. Бірақ бәрін бір мезетте жеу зиян. Сондай-ақ, жемістерді негізгі тамақтан кейін жеу керек, өйткені олар тәбетті ашады", - деп сөзін қорытындылады.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!