Жүрек-қан тамырлары аурулары әлемдегі мезгілсіз өлімнің ең көп таралған себептерінің тізімінде бірінші орында. Дегенмен, ғалымдар кейбір өнімдер осы жүйенің денсаулығын нығайтуға және өмірді ұзартуға көмектесетінін бұрыннан білген. Бұл экзотикалық қымбат тағамдар емес. Сіздің ұзақ өмір сүруіңіз тамақтану сапасына тікелей байланысты. Әсіресе таңғы ас ерекше рөл атқарады. Мәселен қарапайым сұлыға назар аударыңыз. Құрамында көптеген дәрумендер, минералдар, пайдалы антиоксиданттар мен диеталық талшықтар бар бұл өнім жүрек жұмысын жақсартады, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап.
Ең алдымен "Сұлы" майы сіздің денеңізге қалай әсер ететінін айтайық.
Холестеринді төмендетеді
Сіздің жүрегіңізге ең үлкен қауіптердің бірі - "жаман" холестериннің жоғары деңгейі. Бұл қан тамырларының қабынуын тудырады, тіндердің зақымдалуына әкеледі, инфаркт пен инсульт қаупін арттырады. Сұлы құрамында бета-глюкан бар. Ол "жаман" холестеринді төмендетуге көмектеседі. Ғалымдар бар болғаны 3 грамм бета-глюкан денсаулықты жақсартуға көмектесетінін анықтады.
Қысымды төмендетеді және салмақ жоғалтуға көмектеседі
Жүрек-қантамыр жүйесіне қатысты тағы бір жиі кездесетін мәселе - жоғары қан қысымы. Сұлы бұл мәселені шешуге көмектеседі. Алайда сұлыны гипертония кезінде жеуге пайдалы.
Артық салмақ адамға өте зиян. Буын проблемаларынан бастап қатерлі ісікке дейінгі ауруларға алып келуі мүмкін. Егер сіз салмақ жоғалтуды қаласаңыз аштық жариялап өзіңізді қинаудың қажеті жоқ. Сұлы төмен калориялы болғанымен құндылығы жоғары. Мәселен 100 грамм сұлы өнімінде тек 68 калория бар. Бұл сіздің қарныңызды тойдырып, артық тамақтанбауға көмектеседі.
Ас қорытуды жақсартады және қант диабетінен қорғайды
"Сонымен қатар бета-глюкан адамның асқазанында ериді және ас қорытуды жақсартады. Сұлы құрамындағы талшық тағамды қорытуға көмектеседі және іш қатудың алдын алады. Қант диабетімен ауыратын науқастарда сұлы майы қандағы қант деңгейін төмендетуге көмектеседі", - деп жазады Sabah басылымы.
Демікпеден қорғайды және теріні әдемі және тегіс етеді
Ғалымдар ерте жаста сұлы жеу балаларды демікпенің дамуынан қорғай алатынын анықтады. Сондай-ақ құрамындағы С дәрумені арқасында сұлы ботқасы теріңізді тегіс және ылғалдандырады, өйткені аскорбин қышқылы сұлулықтың негізгі ақуызы-коллаген синтезіне қатысады.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!