- Негізгі бет
- Басты жаңалықтар
- Балды қыздырған кезде...
Балды қыздырған кезде оның улы болатыны рас па?
Бал қоректік заттарға бай. Оның құрамында көптеген антиоксиданттар, витаминдер, пробиотиктер, аминқышқылдары, минералдар мен ферменттер бар. Бұл оны таптырмас, тамаша өнімге айналдырады. Зиянды бактерияларды жою үшін балды қыздырудың қажеті жоқ, өйткені оны шикі күйінде тұтыну қауіпсіз. Дегенмен, сіз оның құрылымын өзгерту және оны тұтқыр және сұйық ету үшін балды қыздыруды шештіңіз. Балдың сапасы өзгере ме? Ол улы болуы мүмкін бе? Massaget.kz тілшісі health.mail.ru-ға сілтеме жасап біліп көрді.
Бал қыздырғанда улы болады ма?
Балдың құрамы қыздырылған кезде өзгереді және ингредиенттер әлсіреп, тиімсіз болады. Дегенмен, бал улы болмайды.
Балды қыздырудың екі жағымсыз салдары
Бал қыздырған кезде зияны көп болмаса да, пайдалы қасиеттерінің бір бөлігін жоғалтады. Дегенмен, бұл температураға байланысты. Мысалы, аралар ұяның ішінде 30-35°C температураны сақтайды. Сондықтан балды шамамен осы температураға дейін қыздыру қалыпты жағдай. Оның пайдалы қасиеттерін жоймайды.
Микробқа қарсы және бактерияға қарсы қасиеттері қандай?
Бал қатты қызған кезде ас қорытуға көмектесетін және қантты ыдыратуға көмектесетін инвертаза және диастаза сияқты ферменттерді бұзады. Денеге бактериялар мен вирустармен күресуге көмектесетін глюкоза оксидаза ферменті де жоғалады. Ол сутегі асқын тотығын шығарады. Сондай-ақ өз кезегінде дезинфекциялаушы ретінде әрекет етеді.
Бал антиоксиданттық қасиетін жоғалтады
Антиоксиданттар - бұл жүрек аурулары, қатерлі ісік және басқа ауруларда рөл атқаратын бос радикалдардан жасушаларыңызды қорғайтын заттар. Бос радикалдар - бұл сіздің денеңіз тағамды бұзған кезде немесе темекі түтініне немесе радиацияға ұшыраған кезде пайда болатын молекулалар.
Антиоксиданттық қасиеттерінің арқасында бал ағзадағы зиянды радикалдардың әсерін бейтараптандыруға көмектеседі. Балдың негізгі антиоксиданттарының бірі полифенолдар болады. Олар ауыр созылмалы аурулардың, соның ішінде қатерлі ісіктің қаупін азайтады және қабынудың алдын алуға көмектеседі.
Сонда бал қыздырудың зияны бар ма?
Балды қыздыру зиянды емес - ол улы болмайды және зиянды заттарды шығара бастайды. Дегенмен, балдағы қоректік заттар денемізге вирустар мен бактериялармен күресуге көмектесетіндер сияқты шамадан тыс қызудан жойылып кетеді.
Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!
Ж. Зинешов