Әдетте асқабақтан тағам дайындау кезінде қоқысқа тастайтын асқабақ дәндері шын мәнінде қоректік заттардың қоры екенін білесіз бе? Оның құрамында ақуыз, май қышқылдары, дәрумен мен минералдар көп. Оған қоса, асқабақ дәні ішек жолындағы құрттарға қарсы қасиеті бар екенін және оны сол құрттарға қарсы құрал ретінде пайдалануға болатынын білетін адам аз, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Асқабақ дәні - бұл адам денсаулығына көптеген пайдалы әсері бар керемет тағам.
Біріншіден, ол дәрумен мен минералға бай. Асқабақ дәнінің құрамында күшті антиоксидант және жасушаны бос радикалдың зақымдануынан қорғауға көмектесетін Е дәрумені, жүйке жүйесінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет В дәрумені және қанның ұю процесінде маңызды рөл атқаратын К дәрумені бар.
Екіншіден, асқабақ дәні мырыш, темір және магний сияқты пайдалы микроэлементтерге бай. Мырыш өсу мен даму процесіне қатысып, иммундық жүйені қолдайды және терінің денсаулығын жақсартады. Темір оттегін бүкіл денеге тасымалдайды және анемияның алдын алу үшін қажет. Магний бұлшықет пен жүйке жүйесінің жұмысында шешуші рөл атқарып, стресс деңгейін төмендетуге және ұйқыны жақсартуға көмектеседі.
Сонымен қатар, асқабақ дәнінде серотониннің ізашары - бақыт гормоны триптофан амин қышқылы бар. Сондықтан оны тұтыну көңіл-күйді жақсартып, мазасыздық пен депрессия деңгейін төмендетуге көмектеседі.
Ішек жолындағы құрттар - бұл біздің денемізде өмір сүруге бейімді, әртүрлі ауруды тудыруы мүмкін паразиттік организмдер. Олар тамақпен бірге келетін қоректік заттармен қоректеніп, органдар мен жүйелердің дұрыс жұмыс істемеуіне әкелуі мүмкін. Алайда, асқабақ дәнінің көмегімен құрттардан арылуға және олардың қайта пайда болуына жол бермеуге болады.
Асқабақ дәні әсер ету механизміне байланысты құрттарға қарсы тиімді құрал саналады. Оның құрамында паразиттерге қарсы қасиеті бар кукурбитин заты бар. Кукурбитин - паразиттерге улы әсер ететін табиғи антигельминтикалық зат. Ол паразиттердің метаболизмін тежейді, жасушаларының жұмысын бұзып, оларды өлтіреді. Карнитин ішек бұлшықетінің жиырылуын ынталандырады, бұл денеден құрттарды кетіруге көмектеседі.
Асқабақ дәнін шикі түрде тұтынған жөн, өйткені қуырса ол ыстық температурада пайдалы қасиеттерінің бір бөлігін жоғалтады. Дәнді пайдалы ету үшін оны алдымен қолыңыздың салмағымен басып, қабығынан тазарту керек. Оны тұтынудың максималды пайдасын алу үшін 2-3 апта бойы күніне шамамен 100 грамм дән жеу қажет. Дегенмен, емді бастамас бұрын дәрігермен кеңесу керек, әсіресе созылмалы ауруларыңыз болып, басқа дәрі-дәрмектерді қабылдап жүрсеңіз.
Құрттармен күресу үшін асқабақ тұқымының рұқсат етілген мөлшері күніне шамамен 100 грамм. Денедегі белсенді заттардың біркелкі таралуын қамтамасыз ету үшін бұл мөлшерді бірнеше бөлікке бөліп тұтыну ұсынылады.
МАҢЫЗДЫ! Асқабақ дәнін жеген кезде, дұрыс тамақтанып, тазалықты сақтау міндетті. Дән құрттармен жақсы күресуі үшін ем кезінде қантты және майлы тағамдарды тұтынудан аулақ болыңыз, сондай-ақ қол мен күнделікті қажетті заттарды таза ұстау керек. Асқабақ дәнін құрттарға қарсы профилактикалық құрал ретінде де қолдануға болады.
Тағы да оқи отырыңыздар: Құйрық майдың емдік қасиеттері қандай? Оны қалай қолдану керек?
Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!