Шөптен жасалған шайлардың дәмділігі өз алдына денсаулыққа пайдасы орасан зор. Соңғы уақытта адамдар жиі ішетін сусындардың бірі - аскөк шәйі. Ол ас қорытуды жақсартады, иммундық жүйені нығайтады, емізетін аналарда сүт өндіруді ынталандырады және нәрестелердегі коликпен күреседі. Алайда Gemotest зертханасының сарапшы дәрігері Роман Иванов аскөк шәйінің кері әсер беретін тұстарын айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап.
Аскөк деген қандай өсімдік?
Бұл ежелден бері адамдар тамақ ретінде ғана емес, сонымен қатар дәрі ретінде де қолданатын кішкентай, ащы, хош иісті өсімдік. Фенхельдің танымал атауы - аскөк. Хош иісі мен ащы дәмі бар кішкентай сұр-жасыл дәндер шәй демдеу кезінде қолданылады.
"Олардың құрамында А және С дәрумендері, сондай-ақ В топтары бар: В1 - тиамин, В2 - рибофлавин, В3 - ниацин немесе никотин қышқылы, В6 - пиридоксин. Тұқымның құрамында калий, кальций және магний де көп", - деп түсіндірді Роман Иванов.
Аскөк шайының пайдасы қандай?
Фенхель тұқымдарынан жасалған сусын жүрек-тамыр және жүйке жүйесінің жұмысына жақсы әсер етеді, сүйектерді нығайтады, қабынуға қарсы және ауырсынуды басатын әсерге ие. Сонымен қатар, аскөк тұқымында анетол бар. Ол ауырсыну мен құрысуларды, соның ішінде етеккір циклінің басында, ісінуді азайтады және ас қорытуды жақсартады.
"Аскөк тұқымдарында гемоглобиннің (тіндер мен мүшелерге оттегін тасымалдайтын ақуыз) бөлігі болып табылатын гистидин амин қышқылы да бар. Гистидиннің жетіспеушілігі анемияны тудыруы мүмкін. Сондықтан аскөк шайы бұл аурумен ауыратындар үшін өте пайдалы болады", - дейді дәрігер.
Аскөк тұқымдарына негізделген шөптік қайнатпа ішек жұмысын жұмсақ ынталандырады және іш қатуды жеңілдетуге көмектеседі. Сондай-ақ фенхель де несеп айдағыш болып саналады. Ол денедегі суды кетіруге және бет пен аяқтың аздап ісінуін жеңілдетуге көмектеседі. Аскөк шайы емшек сүтімен емізетін әйелдерге де пайдалы. Ол әйел денесінде гормондардың деңгейін арттыруға көмектеседі, соның ішінде сүт өндіруге жауап беретін пролактин бар.
Аш қарынға ішіңіз
Аскөк шайын аш қарынға, тамақтанар алдында ішу керек.
"Тәулігіне көлемі 200-250 мл сусынды ең көбі үш кесе ішуге болады. Дені сау адамдар бұл шайды күнде іше алады. Бірақ денсаулығыңызда қандай да бір мәселе болса, мұндай шайды ішер алдында дәрігермен кеңескен дұрыс", - деді дәрігер Роман Иванов.
Егер сізде миома немесе жүкті болсаңыз ішуге болмайды
Аскөк шайының да кері әсер беретін тұстар бар. Оны осы өсімдікке, сондай-ақ балдыркөкке, сәбізге, аниске, ақжелкенге аллергиясы бар адамдарға ішуге болмайды.
"Миома немесе эндометриоз сияқты жатырдың қатерсіз аурулары бар әйелдер мен жүкті әйелдер де аскөк шайын ішпеуі керек. Өсімдік эстроген гормонының синтезін күшейте алады және бұл жүктілік ағымына теріс әсер етуі немесе ісіктің өсуін қоздыруы мүмкін", - дейді дәрігер.
Аскөк шайы панацея немесе барлық аурулардан қорғау емес, организмді жақсартудың бір ғана әдісі екенін есте ұстаған жөн. Сондықтан егер сізде аурудың белгілері болса, шайға сенбеу керек. Бұл жағдайда аурудың себептерін түсінетін және олармен күресуге көмектесетін дәрігермен кеңекен абзал.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!