- Негізгі бет
- Басты жаңалықтар
- дұрыс тамақтану
Адамның тез қартаюына ықпал ететін тағам түрлері аталды
Ресейлік эндокринолог, диетолог, медицина ғылымдарының кандидаты Оксана Михалева қартаю процесін жеделдететін бірнеше механизмді атады , - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі gazeta.ru сайтына сілтеме жасап.
Қартаю процесін тездететін механизмдерді бірнеше санатқа бөлуге болады дейді маман.
Ең алдымен, бұл тотығу стрессі - дененің антиоксиданттық жүйесі арқылы белсендірілмеген бос белсенді радикалдардың көп мөлшері пайда болған кезде ағза уақытынан бұрын қартайып бастайды. Бірақ біз қартайған сайын антиоксиданттық жүйе әлсірейді және бұл радикалдар жасуша мембраналарын, ДНҚ мен ақуыздарды зақымдайды.
Екінші механизм - қартаю процесіне тән созылмалы, төмен дәрежелі қабыну. Бұл жасына байланысты пайда болатын инсулинге төзімділіктің дамуымен тығыз байланысты. Әсіресе ауыр төмен дәрежелі қабыну семіздік пен артық дене салмағынан туындайды.
Қартаюдың үшінші механизмі – организмде жетілдірілген гликация өнімдерінің түзілуі және олардың ағзаға артық түсуі. Бұл - глюкоза қалдықтары ақуыздарға қосылып, оларды зақымдайтын процесс.
"Кейбір тағамдар қартаюдың осы үш механизмін жеделдетуі мүмкін. Бұл негізінен батыс диетасына жататын тағамдар. Ол майлы, қуырылған, тұзды және тәтті тағамдардың көптігінен болады. Тұз, қант және майдың шектен асуы қартаю тетіктерінің іске қосылуына әкеледі", - дейді маман.
Оның айтуынша, ең алдымен жартылай өңделген тағамдар қауіп төндіреді. Бұл - қызыл ет, әсіресе сақталған және өңделген ет. Сондай-ақ өнеркәсіптік жолмен өндірілетін шұжық, тұшпара, карбонаттар, ветчина.
"Олар жетілдірілген гликацияның соңғы өнімдеріне бай және ағзадағы төмен дәрежелі қабынудың созылмалы процесін, сондай-ақ тотығу стрессін тудырады. Бұған сонымен қатар фастфуд, қажетсіз тағамдар (тіскебасарлар, жеңіл тағамдар), тәтті сусындар мен жалпы тәттілер, өнеркәсіптік нан өнімдері кіреді. Осының барлығы біздің ағзамыздағы қартаю процесін тудырады", - деп түсіндірді диетолог.
Аптаның басты оқиғалары мен пайдалы видеоларды көру үшін YouTube арнамызға жазылыңыз
Д. Литпин