- Негізгі бет
- Жаднама
- Онколог қандай жағдайда...
Онколог қандай жағдайда микротолқынды пеш қатерлі ісік тудыратынын түсіндірді
Онколог Иван Карасев қандай жағдайда микротолқынды пешті қолдану қатерлі ісік тудыратынын түсіндірді.
Онкологтың айтуынша, микротолқындар кей жағдайда қатерлі ісік тудыруы мүмкін екен.
"Микротолқынды пештер 1960-70 жылдары бүкіл әлемде кең тарады. КСРО-да олар 1980 жылдардың басында шығарыла бастады, содан бері бұл техниканың жетілдірілгені сонша, қазіргі заманғы микротолқынды пештер көп жағдайда ешқандай қауіп төндірмейді", - дейді дәрігер.
Микротолқынды пештің негізі электромагнитті толқындар. Дәл осындай толқындар, мысалы, қарапайым ұялы телефондарда да бар.Тек микротолқынды пеште олар сыртқа шықпайды.
Қатерлі ісіктердің дамуы радиация, темекі шегу, вирусты аурулар, сондай-ақ тұқым қуалайтын бейімділікке байланысты.
"Қатерлі ісік генетикалық мутацияға ұшыраған денеміздегі жасушалардан дамиды. Күн сайын жүздеген және миллиондаған осындай жасушалар пайда болады және біздің иммундық жүйеміз олармен күреседі. Бірақ белгілі бір сәтте біздің қорғаныс жүйеміз "жауды" өткізіп алса, қатерлі ісіктің дамуы басталады", - деп түсіндіреді дәрігер.
Микротолқындарға келетін болсақ, олар физикалық түрде ешқандай онкологиялық ауруларды тудыруы мүмкін емес. Бірақ сапасыз, сертификатталмаған пештер қауіпті.
Радиация, соның ішінде күн радиациясы және улы заттардың әсері мутацияға ұшыраған жасушалардың көп болуына және тәуекелдердің жоғарылауына ықпал етеді. Бірақ бұл да сізде қатерлі ісік ауруына шалдығудың кепілі емес.
Медицина әлі күнге дейін қатерлі ісіктердің пайда болуының барлық механизмдерін білмейді және әр жағдайда оның себебі неде екенін 100% айту мүмкін емес.
Микротолқынды пешті пайдалану кезіндегі қауіпсіздік қашықтығы
Әрбір микротолқынды пеште қауіпсіздік ұсынысы жазылған нұсқаулық бар. Атап айтқанда, олар 100 пайыз қауіпсіздік үшін микротолқынды пештен қай жерде тұру жақсы екенін көрсетеді. Әдетте бұл жарты метрге жуық қашықтық.
"Бұл ережені сақтамау шағын дүңгіршектердегі фаст-фуд сатушыларға қалай әсер еткені туралы басылымдар бар. Оларда сатушылар микротолқынды пештен үнемі 5-10 сантиметр болатын жерде отырады. Бұндай адамдар арасында жыныс мүшесінің қатерлі ісіктері жоғарылаған", - деп ескертеді Иван Карасев.
Бірақ үйде онкологиялық ауру бұндай жолмен дамымайды. Осыған байланысты барлық «алаңдауға ешқандай негізі жоқ.
Микротолқынды пеште тағамды қыздыру
Тағамның өзіндегі өзгерістерге келетін болсақ, микротолқындардың зияны дәлелденбеген. Микротолқынды пеште тағам қыздыру кәдімгі пештегі қыздырумен салыстырылатын зерттеулер жүргізілді. Ешқандай елеулі айырмашылықтар болған жоқ.
Микротолқынды пештің өзі емес, тағамды қыздыратын ыдыстар зиян келтіруі мүмкін. Бұл бір рет қолданылатын пластиналар. Бұл жағдайда синтетикалық заттардың бір бөлігі тағамға түседі. Егер адам мұны үнемі жасаса, онда уақыт өте келе жинақталған әсер, мүмкін, онкологиялық ауру дамуына негіз болады.
"Түскі немесе кешкі асты улы бисфенол, фталаттар және тағамға түсетін басқа да қауіпті қосылыстары бар пластик ыдысқа салсаңыз, микротолқынды пеште қыздырылған тағам денсаулығыңызға да зиян тигізуі мүмкін", - дейді аллерголог-иммунолог Елена Парецкая.
Сондықтан, бір қарапайым ережені есте сақтаңыз: тағамды тек тиісті белгісі бар арнайы контейнерлерде қыздыруға болады.
Пластмассаның микроскопиялық бөлшектері ішекке түсіп, микробиотаны бұзады және иммундық жүйені әлсіретеді. Сонымен қатар, пластик стрессті және метаболизмнің бұзылуын тудыруы мүмкін. Нәтижесінде біздің ағзамыз инфекцияларға қарсы тұру қабілетін жоғалтады. Ал пластик ұрпақты болу жүйесінің ауруларын тудыруы мүмкін, тіпті қатерлі ісіктің дамуын қоздырады. Сондықтан тағамды контейнерлерде сақтау немесе оларды жылыту қажет емес.
Т. Раушанұлы