Диетолог ас қорыту жолдарына ең зиянды өнімдерді атады  

Диетолог ас қорыту жолдарына ең зиянды өнімдерді атады   
Фото: baku.ws

Медицина ғылымдарының кандидаты. Диетолог Светлана Павличенко Gazeta-ға берген сұхбатында асқазан-ішек жолдары үшін ең зиянды өнімдерді атады.

Маманның айтуынша, асқазан-ішек жолдары үшін ең қауіптілер тізімінде бірінші орынды құрамында әртүрлі химиялық заттар бар жоғары өңделген өнімдер алады.

"Ішектегі еритін тағамдық талшық ішек қабырғаларын механикалық зақымданудан қорғайтын қорғаныш шырышқа айналады. Терең өңделген өнімдерде диеталық талшықтары жоқ тазартылған көмірсулар бар. Тұрақты түрде пайдалану арқылы олар ішектің қалыпты жұмысын бұзады", - дейді диетолог.

Асқазан-ішек жолдары үшін тәттілер мен қанттың да зияны бар, оларды артық тұтыну ішек микробиомасының тепе-теңдігін бұзады: пайдалы микрофлораның өсуі мен көбеюін тежейді.

"Сонымен қатар, қант бауырдың майлы дегенерациясын тудырады. ДДҰ қантты тұтынуды күніне 25 грамға дейін шектеуді ұсынады", - деді дәрігер.

Сондай-ақ асқазан мен ішек үшін қауіпті тәтті газдалған сусындар мен қанттың көп мөлшері бар шырындар.

"Сусындардың құрамындағы көмірқышқыл газы асқазан мен ішектің шырышты қабығын тітіркендіреді және метеоризмді тудыруы мүмкін", - деп түсіндірді ғылым кандидаты.

Асқазан-ішек жолдарына ет және оның өнімдері де зиян. Олар ішектің қатерлі ісіктерінің пайда болу қаупін арттырады. Сондықтан қызыл етті аптасына екі реттен көп емес және әрқашан диеталық талшыққа бай көкөністермен бірге тұтыну ұсынылады.

Айта кетейік, бұған дейін дәрігер қантты көп жейтініңіздің белгісін атаған болатын.

Т. Раушанұлы