Шаршауды тудыратын тағам мен сусындар

Шаршауды тудыратын тағам мен сусындар
Фото: menunedeli.ru

Демалыс күнінен кейін өзіңізді сергек сезінгіңіз келсе, күнделікті жейтін тағамға мән беріңіз. Сәтсіз өнімдер сізді шаршатады. Жұмыстатан кейін шаршау қалыпты жағдай. Сіз демалғаннан кейін де шаршағаныңызды сезінуіңіз дұрыс емес: бұл созылмалы шаршау синдромының белгісі болуы мүмкін.

Ғалымдар әлі күнге дейін синдромның нақты неден туындайтынын дауласып келеді. Кейбір өнімдер бізді күш-қуатымыздан айыруы мүмкін.

Қуырылған майлы ет

Қуырылған қызыл ет дәмді және тойымды, бірақ сонымен бірге зиянды. Journal of Nutrition and Dietetics журналында жарияланған зерттеу диетадағы тым көп майдың созылмалы шаршау синдромының белгілерімен байланысты екенін анықтады.

Майлы еттен гөрі жиі құс етін немесе балық етін жеп тағамға көкөністер мен шөптер қосыңыз.

Ақ нан

Ақ нанның талшықтары мүлдем болмауы мүмкін, көп нәрсе өндірушіге байланысты. Сонымен қатар, ғалымдар талшықта аз диета созылмалы шаршау белгілерін сезіну қаупін арттыратынын анықтады.

Карамель кәмпиттер

Бұл тәттілерде қант көп және пайдалы майлар мен ақуыздар жоқ. Мұндай тәттіні жеген кезде, сіз шынымен де сергек сезінесіз, тіпті глюкоза деңгейінің секіруінің арқасында көңіл-күйіңіз көтеріледі. Алайда, біраз уақыт өткесін бұрынғыдан да қатты шаршайсыз.

Егер сіз тәтті нәрсе жегіңіз келсе, қара шоколадты жеген дұрыс: оның құрамында созылмалы шаршау белгілерін жеңілдетуге көмектесетін полифенолдар бар.

Тәтті газдалған сусындар

Қантты сусын глюкозаның жоғарылауын тудырады, алдымен энергияның аздап көбеюі және кейінірек шаршау сезімін тудырады.

Кейбір тәтті сусындар ағзада елеулі проблемаларды тудыруы мүмкін.

Алкоголь

Көптеген адам алкогольді ең жақсы антидепрессант деп санайды, бірақ бұл мүлдем олай емес. Сіз ішкеннен кейін келесі күні таңертең денеңіз одан да күшті күйзеліс жағдайында болады. Алкоголь кортизол деңгейін жоғарылатады, сондықтан мұндай демалыстан кейін тағы бір демалыс күні қажет болады.

Т. Раушанұлы