Тұздың көпшілік ескере бермейтін қаупі айтылды

Тұз - адам рационына қажет өнімдердің бірі. Онсыз денеміздегі бірде-бір жасуша қызмет ете алмайды. Бірақ оның мөлшері бәрін шешеді, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.

Тұздың қандай пайдасы бар?

  • Тұз ағзадағы су-тұз балансын реттейді және қан қысымын қалыпты ұстайды.
  • Жүйке импульстерінің берілуіне және бұлшық ет жиырылуына қатысады.
  • Тұз құрамындағы натрий жүрек пен ми жұмысына қажет.
  • Йодталған тұз қалқанша безінің ауруларының алдын алуға көмектеседі.

Тұздың зияны қандай?

  • Артық тұз қан қысымын жоғарылатады.
  • Адам ісініп, бүйрек пен жүрекке күш түсіруі мүмкін.
  • Инсульт, инфаркт және остеопороз қаупін арттырады.
  • Көбіне дайын өнімдерде (шұжық, ірімшік, тұздықтар) тұз көп болады және нормадан қалай асып кететінімізді байқамаймыз.

Адамға қандай мөлшерде тұз қажет?

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДСҰ) күніне тұзды 5 граммнан асырмауды ұсынады, бұл - шамамен бір шай қасық тұз.

ДСМ кеңесі

  • Тамаққа тұзды көп салмай, тұзды дәмдеуіштермен алмастыруға тырысыңыз.
  • Қаптамадағы өнім құрамын оқыңыз, тұз мөлшеріне назар аударыңыз.
  • Егер созылмалы аурулар болса, тұздың мөлшерін бақылау өте маңызды.

Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!