Көкөніс, жеміс-жидек, дәнді дақылдар, ашытылған сүт өнімдері және жеткілікті мөлшерде су ішу ішек қатерлі ісігінің даму қаупін азайтуға көмектеседі. Бұл туралы диетолог Елена Соломатина айтты, – деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Москва 24-ке" сілтеме жасап.
Сарапшы көкөніс, жеміс-жидек және дәнді дақылдар құрамында талшық бар екенін еске салды. Бұл ішекті тазартуға көмектеседі, пайдалы бактерияларға жем ретінде қызмет етеді және иммундық жүйені қолдайды.
"Талшық ішектегі тамақ түйіршіктерінің дамуын тездетеді және тағамның кешігуіне, ашытуына және шіріп кетуіне жол бермейді. Сонымен қатар талшық ішекке арналған пилингтің бір түрі, өлі жасушаларды жояды, ас қорыту процесінде пайда болатын эндотоксиндерді, сондай-ақ ауыр металдардың тұздарын, артық майлар мен қанттарды алады", – деді диетолог.
Сонымен қатар көкөністер, жемістер мен жидектерде биофлавоноид пен полифенол сияқты антиоксиданттар бар олар жасуша мембраналарының ыдырауына жол бермейді, қабыну деңгейін төмендетеді және ағзаны онкологиядан қорғайды.
"Қышқыл сүт өнімдерін – айран, ашытылған сүт өнімдерін де тұтынған жөн. Онда ішектің саулығына пайдалы әсер ететін бифидобактериялар бар", – деді диетолог.
Маман күніне 500 грамм көкөністер мен жемістерді, бір келі салмаққа кемінде 30 миллилитр суды, ал ашытылған сүт өнімдерінен бір стақан айранды тұтынуға кеңес берді.
Маман, керісінше, қатерлі ісік қаупін арттыратын тағамдардың ішінде қызыл етті бөлді. Оның сөзінше, өнім ішек арқылы ұзақ уақыт қозғалады және оны қорыту кезінде токсиндер бөлінеді. Сондықтан оны аптасына екі реттен артық тұтынбаған дұрыс.
Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!