Линкольн мен Иллинойс штатындағы Небраска университетінің ғалымдары мидың қартаюын баяулататын бірнеше тамақтану өнімін анықтады. Зерттеу нәтижелері Nature Aging мақаласында жарияланған, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "РИА Новости"-ге сілтеме жасап.
Ғалымдар мидың дұрыс қартаюына ықпал ететін қоректік заттарға эйкозапентаен қышқылы мен жөке қышқылы кіретінін анықтады. Бұл қышқылдар, мысалы, балық, ұлу, зығыр тұқымдары, чиа мен асқабақ дәндерінде, күнбағыс шемішкесінде және грек жаңғағында кездеседі.
"Көптеген жемістер мен көкөністерге түс беретін үш түрлі каротиноид пен фитопигменттер мидың баяу қартаюына ықпал етеді. Каротиноидтарға бай өнімдерге асжапырақ, қырыққабат, жүгері, болгар бұрышы (қызыл, жасыл немесе сары), қызанақ, қарбыз, грейпфрут, қауын, брокколи және сәбіз жатады", - делінген мақалада.
Сонымен қатар, зерттеушілер маңызды заттарға Е дәрумені мен холинді жатқызды. Біріншісіне бай диеталық тағамдарға жаңғақтар, дәндер және өсімдік майлары жатады, олардың едәуір бөлігі жасыл жапырақты көкөністер мен байытылған дәнді дақылдардан келеді.
Холин ет, құс еті, балық және жұмыртқа сияқты жануарлардан алынатын ақуыздарда, сондай-ақ кірес тәрізді көкөністер мен кейбір бұршақтыларда кездеседі, делінген мақалада.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!