Қанның ұюы – зақым алғанда қан ағуды тоқтатуға қажет маңызды функция. Бірақ қанның өте қою болуы ағза үшін қауіпті, сондықтан тамақтану рационыңызға қанды сұйылтатын азық-түлік қосу маңызды. Ендеше, қанды сұйылтатын 10 өнімді ұсынамыз.
Қанның қою болуы несімен қауіпті?
Қан жасушалық бөліктен, сұйық негізден (плазма) және плазма ағза бойымен таситын заттардан тұрады. Осы құрауыштардың үйлесімді болуы маңызды. Яғни, эритроциттердің жетіспеушілігі анемия болдырады, ал плазма өте сұйық болып кетеді, оның көп мөлшері қанның ұюына әкеледі. Қанның жасушалық массасының және сұйық негіздің қатынасын тұтқырлық деп атайды. Егер ол жоғары болса, қанның тамырлар бойымен жүруі қиындай түседі.
Нашар қанайналым атеросклероз, варикоз, геморрой, бауыр және жүрек жеткіліксіздігі секілді ауруларға әкелуі мүмкін.
Қан ұюының ең қорқынышты салдарларына инфаркт пен инсульт жатады.
Тромб түзілуінің белгілері
Тромбоз белгілерін білу проблеманы уақытында анықтап, ем бастауға көмектеседі. Кейде ол ешқандай белгі бермеуі де мүмкін. Белгілер ұйыған қанның қай жерде орналасқанына қарай әртүрлі болады:
Ескерту: Егер тромбозға күмәніңіз болса, дәрігерге көрініңіз.
Қанды сұйылтатын өнімдер
Қанды сұйылту үшін рационыңызға мына өнімдерді қосыңыз:
Оқи отырыңыз: "Жілік сорпасы". Нутрициолог ақуызға бай 6 өнімді атады