Дәрігер кімге теңіз өнімдерін мүлдем жеуге болмайтынын айтты

Дәрігер кімге теңіз өнімдерін мүлдем жеуге болмайтынын айтты
Фото: depositphotos.com

Теңіз өнімдерінің кей түрінде сиыр етінен де көп ақуыз бар. Оларды үнемі тұтыну жүрек пен қан тамырлары ауруларының қаупін азайтады. Бірақ теңіз өнімдері бәріне жеуге болмайды. Бұл туралы гастроэнтеролог-диетолог Наталья Матвеевская айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Доктор Питерге" сілтеме жасап.

Теңіз өнімдерінің түрлері мен пайдасы

Теңіз өнімдері - балық, ұлулар (мидия, устрица, теңіз тарақаны, кальмар), шаянтәрізділер (креветка, краб, омар), балдырлар.

Майлы балық (лосось, скумбрия): омега-3-ке бай, жүрек пен миға пайдалы.
Ұлулар: В12 дәрумені, темір, мырыш көзі.
Шаянтәрізділер: ақуыз бен йодқа бай.
Балдырлар: йод, талшық, минералдарға толы.

Пайдалы заттар:

  • Жеңіл сіңетін ақуыз
  • Омега-3 май қышқылдары
  • В, D, А дәрумендері
  • Йод, мырыш, темір, селен
    Аптасына 2-3 рет, 100-150 г жеуге болады. 

Кімдерге пайдалы?

  • Спортшыларға: бұлшықетті қалпына келтіреді.
  • Салмақ бақылайтындарға: калориясы аз, ақуызы көп.
  • Жүрек аурулары барларға: қан айналымын жақсартады.
  • Жүкті және емізетін әйелдерге: ұрық пен баланың дамуына керек микроэлементтер береді.

Кімдерге болмайды?

  • Аллергиясы барлар: теңіз өнімдерінен толық бас тарту керек.
  • Бүйрек аурулары барлар: фосфордың көптігінен шектеу қажет.
  • 3 жасқа дейінгі балалар: абайлап, аз мөлшерден бастап қана беру.

Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!

С. Бөлек
Logotype Massaget