Оқи отырыңыз

Қазақ кедейлікке көмбіс, байлыққа шыдамайды екен.

Автор: Сатыбалды Нарымбетов

— Редактор бағаны —

Бір жылдан кейін орындалған аманат...
Бір жылдан кейін орындалған аманат...

Автор: Ербол Жұмабайұлы

Статус: Massaget.kz порталының Бас редакторы

Материал жіберу БЛОГ ЖАЗУ

— Үздік әуендер —

Нұржан Тәжікенов - "Сағыныш"
Роза Рымбаева - Алтын сағым
"Тұран" тобы - Kara jorga - people's songм
"Тұран" тобы - The swan - N. Tilendiev
"Тұран" тобы - Kaiys's weeping - poems by S. Kudaiberdiev (the epic of 'Layla and Majnun')
"Тұран" тобы - Zharapazan - people's song - poems by S. Medeubek
Негізгі / Лайфстайл / Білім / Жаратылыстану / Сүт өнімдері микрофлорасы негізгі өкілдерінің сипаттамасы

Сүт өнімдері микрофлорасы негізгі өкілдерінің сипаттамасы

Сүт өнімдері микрофлорасы негізгі өкілдерінің сипаттамасы

Халық шаруашылығында бактериялардың маңызы зор. Оларды ертеден-ақ сүт тағамдарын ашыту, тері илеу, сүрлем дайындауда, нан пісіру, ірімшік жасау үшін қолданған.

Тамақ өнеркәсібінде Lactobactericeae Bacillaceae Mycobactericeae тұқымдасының өкілдері биологиялық нысан ретінде төмендегідей пайдаланылады:

Lactobactericeae тұқымдасына жататын түрлерінің көпшілігі сүт пен сүт тағамдарында кездеседі. Бұл бактериялардың сүттен жасалатын тағамдарда тіршілік ететінін білмесе де, адам баласы олардың әрекетінен пайда болған өнімдерді өз тұрмысында пайдалана білген.

Lactobactericeae тұқымдасына Lactobacterium және Streptococcus туысы жатады. Олар таяқша пішінді анаэробты және факультативті анаэробты бактериялар.

Ашудың ақырғы өніміне байланысты сүт қышқылы екі топқа бөлінеді.

1. Гомоферментативті сүт қышқыл бактериялары – қанттан тек сүт қышқылын түзеді. Олардың ішіндегі ең маңыздылары:

- Lactobacterium bulgaricut (болгар таяқшасы) – айран даярлауда қолданылады;

- Lact. Аcidophilum (ацидофиль таяқшасы) – ацидофиль айранын даярлауда қолданылады;

- Lact. сucumeris (қияр таяқшасы) – көкөністі және сүрлемді ашытқанда, қиярды тұздағанда қолданылады;

- Lact. сasei және  Lact.plantarum – ірімшік даярлауда, көкөністер мен сүрлем ашытқанда қолданылады;

- Streptococcus lactis (сүт қышқылы стрептококктары) – сүтті ұйытып, сүт тағамдары айран, қаймақ даярлауда белсенді қатысады;

- Str. сremoris – (кілегей стрептококктары – сүтті біркелкі жақсы ұйытады, май және ірімшік (сыр) жасауда қолданады;

- Str. thermophilis (термофильді стрептококктар).

Гомоферметативті сүт қышқылы бактерияларының барлығы да спора түзбейді, қозғалмайды және тіршілік жағдайына талғампаз болып келеді.

Гетероферментативті сүт қышқыл бактериялары – тіршілік әрекеттерінің нәтижесінде қанттан сүт қышқылымен қатар сірке, янтарь қышқылы, этил спирті сияқты басқа да өнімдерді түзетін бактериялар. Бұлардың ішінде ең көп кездесетіндері капуста таяқшасы – Lact.brassiae мен ішек таяқшасы Bact.coli Bact.breve, Lefuconostoc mesenteroides және L.dextanicum.

 

Автор: Лашын Бертілеу

Дайындаған: Болат Қосмағамбет

сурет: milkco.ru

9588 0
Рейтинг: +0

Қосылған күні: 04 шілде 2014, 10:34
Пікірлер

Бұл жазбаға әлі пікір жазылған жоқ. Бірінші болып пікір білдіріңіз.

Пікір білдіру:

Пікір қалдыру үшін тіркеліңіз немесе сайтқа кіріңіз.

Әлеуметтік желі арқылы кіру:

Соңғы аудармалар

38-параллель
38-параллель

Ел: Оңтүстік Корея Режиссер: Кан Джегю Жылы: 2004 Басты рөлдерде: Чан Дон Ган, Вон Бин Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев

Хён/ Аға/ Brother
Хён/ Аға/ Brother

Ел: Оңтүстік Корея Жыл: 2016 Режиссер: Квон Су Гён  Сценарийін жазған: Ю Ён А  Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев Басты рөлдерде: ДИО (Exo тобының әншісі) мен Чо...

Елес ерткен
Елес ерткен

Түпнұсқа атауы - Sen to Chihiro no kamikakushi Орысша атауы - Унесенные призраками Мемлекет: Жапония Жылы: 2001 Түрі: аниме Режиссері: Хаяо Миядзаки Жанры: шытырман...