Инфаркт себебі: Маман магнийге бай 7 тағамды атады

Инфаркт себебі: Маман магнийге бай 7 тағамды атады

Магний - адам ағзасы үшін ең маңызды элементтердің бірі. Оны дұрыс деңгейде ұстау үшін диетаға не қосу керек?

В дәрумендерінің белгілі тобынан және  өсімдік ақуызынан басқа, тағы бір маңызды компонент - магний, оны ерекше атап өту керек. Магний қандағы қант деңгейіне, сүйек саулығына оң әсер етеді, қан қысымын бақылайды, ең бастысы - жүректің жұмысы үшін маңызды. Орталық жүйке жүйесін нығайту, энергия деңгейін арттыру да оның "міндеттеріне" кіреді. Біз осы элементке бай тағамдар туралы айтамыз.

Ағзадағы магнийдің қажетті деңгейін сақтау үшін мыналарды пайдалану керек:

• Әйелдер – тәулігіне 310-320 мг;

• Ерлер – тәулігіне 400-420 мг.

Келесі белгілер бастапқы кезеңде магний тапшылығын көрсетуі мүмкін екенін ескеріңіз:

• Шаршау;

• Тәбеттің төмендеуі;

• Әлсіздік;

• Ұйқының бұзылуы және жүрек айнуы;

• Шаштың түсуі;

• Жоғарғы қан қысымы.

Болашақта көріністер неғұрлым ауыр ауруларға және олардың алғышарттарына айналуы мүмкін:

• Жүрек ырғағының бұзылуы;

• Коронарлық спазмдар;

• Ұйу;

• Бұлшықеттердің спазмы;

• Құрысу және шаншу.

Дәрігер маман Сманова Ұлжалғас: "Магний ағзада ең көп тараған 4 элементтің бірі. Яғни, кальций, калий, натрий қатарында. Адам ағзасында ол 25 граммға дейін болады. Әсіресе сүйекте зат алмасуға қатысады.500 ферменттің дұрыс жұмыс атқаруына әсері зор. Жас ұлғайған сайын, адам бойындағы магний мөлшері азая түседі. B1, B2, B3 витаминдерінің сіңірілуіне ықпал етеді.

Қазіргі уақытта көп адамға жетіспейді бұл эламент, себебі үнемі созылмалы стрессте жүреміз, рафинадталған, жеңіл қорытылатын көмірсулар тұтынамыз, дәрігер бекітуінсіз кез келген дәріні алып, өз-өзімізді емдейміз.

Магний жетіспеушілігінен бүйрек аурулары, қант диабеті, тас жиналуы, жүрек-қан тамырлары аурулары мен инфаркт болуы мүмкін",-дейді.

Қандай өнімдер осы жағымсыз әсерлерді бейтараптай алады?

Жаңғақтар

Жаңғақтар магний қорын толтыруға көмектеседі - оларда пайдалы заттардың көп мөлшері бар. Омега-3 (жүрек және қан тамырлары ауруларының қаупін азайтады, қан айналымын жақсартады, ақыл-ой қабілетін арттырады және қан қысымын төмендетеді), майлар, ішектің жұмысында маңызды рөл атқаратын өсімдік талшықтары. Сонымен қатар, жемістерде В, С, Е дәрумендері, кальций, калий, органикалық қышқылдар, күрделі ақуыздар және т.б.

Ерекше назар аудару керек:

• Бадам ;

• Кешью ;

• Қарағай жаңғағы ;

• Жержаңғақ .

Қарақұмық 

Қарақұмықтың пайдасы туралы бәрі білетін сияқты. Онда маңызды аминқышқылдары, темір, мырыш, мыс, фолий қышқылы, В дәрумендері көп мөлшерде. Калий мен магнийдің арқасында қарақұмық жүрекке пайдалы, қан тамырларын нығайтады, сонымен қатар төмен гликемиялық индекс пен тордың көп мөлшеріне байланысты қант диабетінің даму ықтималдығын минимумға дейін төмендетеді.

Булгур 

Өңделген және кептірілген бидай жармасы көптеген пайдалы қасиеттер мен дәрумендерді сақтайды, сондықтан булгур - бұл денені қанықтыратын, фигураға зиян келтірмейтін және зат алмасуды жақсартатын пайдалы тағам. Витаминдердің сіңуін жеделдету және ішектерді тазартуды оның әсер ету аймағы деп те атайды, мұнда негізгі қозғалтқыштар магний, кальций, калий және темір болып табылады.

Халва 

Шығыс тәттілігі, салыстырмалы түрде жоғары калориялық болуына қарамастан, пайдалы элементтерге бай өте қоректік тағамдар санатына жатады. Күнбағыс халвасы физикалық және психикалық стрессті теңестіреді, тіпті кішкене бөлік сізді қуаттай алады, ал тұрақты порциялық пайдалану тұрақты қан қысымына (магний) әкеледі, жүйке жүйесін нығайтады (В витамині) және есте сақтауды жақсартады (Е дәрумені).

Теңіз балдыры 

Магний қорын табиғи жолмен толтырудың тамаша тәсілі - диетаңызға теңіз балдырларын қосу. Бізді қызықтыратын компоненттен басқа, өнім фосфорға, йодқа, май қышқылдарына және натрийге бай.

Қызыл уылдырық 

Қызыл уылдырық - бұл дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы деликатес. Көп мөлшерде темір, ақуыз, май қышқылдары, толық витаминдер кешені, олар бірге иммундық жүйені қолдап, нығайтады, жүйке жасушаларын энергиямен қоректендіреді.

Ащы шоколад 

Бұл тәтті десерттерді алмастыру арқылы бізге көмектеседі, өйткені әдетте оның құрамында зиянды қоспалар, бояғыштар және консерванттар жоқ. Сонымен қатар, ол ми жасушаларының қартаю процесін баяулатады, когнитивтік функцияны ынталандырады, холестеринді төмендетеді және жүрек-тамыр жүйесінің жұмысын жақсартады. Тағы бір бонус - шоколад көңіл-күйді жақсартатын және тиімділікті арттыратын антидепрессанттың бір түрі ретінде әрекет етеді.

А. Оралқызы