Гастроэнтеролог жаңа жылда жеуге болмайтын 9 тағамды атады

Гастроэнтеролог жаңа жылда жеуге болмайтын 9 тағамды атады
Фото: siberianhealth.com

Жаңа жыл қарсаңында негізінен жоғары калориялы, тығыз, майлы және қорытуы қиын дәстүрлі тағамдармен керемет дастархан жаю елімізде әдетке айналған. Мереке кезіндегі тағамды пайдалы деп атауға болмайды - мерекеден кейін көптеген қалдық қалады.

Сонымен қатар, көптеген адам 1 қаңтардан бастап өмірлерінде бір нәрсені өзгертуді армандайды, мысалы, күнделікті және демалыс күндері мәзірінен кейбір өнімдерді алып тастап, салауатты және дұрыс диетаға ауысады. Гастроэнтеролог Александра Яковлева қандай тағамдардан бас тарту керек екенін айтты.

Күнделікті жейтін тағамнан қандай азық-түлікті алып тастау керек?

Әрине, барлық ықтимал зиянды тағамдарды диетадан шығару қажет емес, кейде олар өте қолайлы. Бірақ тамақтануды мүмкіндігінше пайдалы ету үшін оны минимумға дейін азайту керек:

• ас қорыту жолдарын тітіркендіретін ащы тағамдар;

• майлы тағамдар, әсіресе ұйқы безі мен өт қабының проблемалары болса;

• асқазан-ішек жолдарының ауруларының өршуі болмаса, көкөністер мен жемістердің, әсіресе жаңа піскендердің мөлшерін көбейтіңіз;

• қант пен тәтті тағамдарды азайтыңыз, әсіресе артық салмақ болса.

1. Майонез

Бұл жоғары калориялы және майлы өнім. Ол жұмыртқаның сарысы, қант қосылған өсімдік майы, тұз, қыша және сірке суынан тұрады. Компания өнімі болса, оның құрамында әртүрлі химиялық қоспалар да болады. Майонезді көп мөлшерде тұтыну ас қорытуға ауыртпалық әкеледі.

2. Шұжық

Дүкеннен алынатын шұжық түрлері пайдалы өнім емес. Олардың құрамында сапасы төмен шикізаттан басқа, көптеген тұз, май, химиялық қоспалар, нитриттер бар. Бұл өнімдердің санын минимумға дейін азайтып, оларды пісірілген ет, балық, құс етімен ауыстырған жөн. Себебі, бұл тағамдардың құрамында не бар екенін нақты білесіз.

3. Дүкеннен алынған жартылай фабрикаттар және тартылған ет

Алдыңғы топ сияқты, бұл тағамдар үшін өндірушілер ең жоғары сапалы шикізатты таңдамайды, өнімдерді ұзағырақ сақтау үшін көп май және әртүрлі консерванттар қосады. Сондықтан оларды үйдегі тартылған ет, құс немесе балықпен ауыстырған жөн. Котлеттерге немесе тұшпараларға не қосылатынын өзіңіз бақылайсыз.

4. Консервілердің әртүрі

Шыны банкалардағы ет, көкөніс, балық, құс етінің әртүрлі консервілерінде артық тұз, май, консерванттар және E-қоспалары бар. Оларды табиғи өнімдермен – ет, балық немесе көкөніс тағамдарымен алмастырған жөн. Осылайша сіз тұздың мөлшерін азайтып, дәмін жақсартасыз және өнімнің сапасына сенімді боласыз.

5. Өңделген ірімшік

Ірімшіктердің өзі пайдалы өнім болғанымен, өңделетін өнімді дайындауда қолданылатын шикізаттың сапасы жоғары емес. Сондықтан табиғи ірімшікке, жақсырақ қатты сорттарға және тұзсызға артықшылық беріңіз. Салаттар үшін моцарелла немесе фета ірімшігі пайдалануға болады.

6. Шаян таяқшалары

Бұл өнімдердің атаудан басқа краб етіне ешқандай қатысы жоқ. Олар шаянның дәмін жасанды беретін бояғыштар мен хош иістендіргіштер қосылған арзан балықтан жасалған. Бұл өнім денсаулыққа ешқандай пайда әкелмейді. Оны табиғи балықпен немесе нағыз краб етімен ауыстырған дұрыс.

7. Крем қосылған торттар

Егер сіз дастарханыңызды дүкеннен сатып алынған торттарсыз, кондитерлік өнімдерсіз елестете алмасаңыз майлы крем орнына жеміс салмасы, кептірілген жемістерді пайдаланыңыз.

8. Тәтті газдалған сусындар

Артық қант, консерванттар, бояғыштар – мұның бәрі ағзаға пайдалы емес. Сондықтан, осы сусындарға пайдалы баламаларды таңдаған жөн - жеміс сусындары, компоттар, үй лимонадтары, сұйылтылған табиғи шырындар оның орнын баса алады.

9. Қуырылған ет, құс еті, балық

Ет және балық тағамдары өз алдына, құс еті пайдалы, бірақ қуыру кезінде кейбір пайдалы қасиеттер жоғалады, қуырылған кезде канцерогенді заттар пайда болуы мүмкін. Сондықтан, майсыз немесе грильде бумен пісіру, қайнату, бұқтыру пайдалы.

Т. Раушанұлы