Күзде ішу керек сусын түрі анықталды

Күзде ішу керек сусын түрі анықталды

Ашытылған қырыққабат сусыны өте пайдалы. Бұл туралы немістің Focus басылымының мақаласында айтылған. Басылым бұл ерекше сусынды күн сайын, әсіресе күзде ішудің төрт себебін келтіреді.

Біріншіден, ашытылған қырыққабатта көптеген дәрумендер – С дәрумені (зат алмасуды жақсартады, антиоксиданттық әсерге ие және иммундық жүйені нығайтады), К витамині (қанның ұюына маңызды, сүйек денсаулығын сақтауға әсер етеді), В12 витамині (жүйке жүйесінің саулығын қамтамасыз етеді). ), бета-каротин (тері, көз, сүйек денсаулығы және иммундық жүйе үшін маңызды) бар.

Екіншіден, ашытылған қырыққабат денені минералдармен – натрий, калий, магний және кальциймен қамтамасыз етеді. 


"Осының арқасында өнім жүрекке, қан қысымына, жүйке жүйесіне, бұлшықеттер мен сүйектерге пайдалы әсер етеді", - дейді басылым.


Тағы бір пайдалы қасиет – ашытылған қырыққабаттың құрамындағы сүт қышқылы бактериялары.


"Ішекте бұл бактериялар ішек флорасын тазартатын табиғи пробиотиктер ретінде әрекет ете алады. Ас қорыту қалыпты жұмыс істейді және иммундық жүйе жұмысы күшейе түседі", - деп жазады басылым.


Төртіншіден, ашытылған қырыққабат сусыны ас қорытуды жақсарту және жұмсақ іш жүргізгіш ретінде әрекет ету арқылы іш қатуға көмектеседі.


“Дегенмен, ашытылған қырыққабат сусынын көп ішу диарея тудыруы мүмкін. Сондықтан бір стаканнан артық ашытылған қырыққабат сусынын ішуге болмайды”, -  деп кеңес береді мақала авторы.


Сусынды сақтықпен ішу немесе ашытылған қырыққабаттан мүлдем бас тарту барлық ашытылған тағамдарда кездесетін гистаминге теріс әсер ететіндерге ұсынылады.

"Гистаминнен зардап шегетін адамдар үшін ашытылған қырыққабатты немесе оның тұздалған қиярын пайдалану диарея, жүрек айну және бас ауруын тудыруы мүмкін", - деп түсіндіреді автор.

Т. Раушанұлы