- Негізгі бет
- Денсаулық
- Ми қызметін қалай...
Ми қызметін қалай жақсартуға болады?
Адамның жетістікке жетуі үшін мидың атқаратын рөлі өте зор. Ал мидың жетістікке жетуі біз тұтынатын тағамдарға тікелей байланысты.
1. Балық
Адамдар миға арналған тамақ туралы сөйлескенде, майлы балық көбінесе тізімнің басында болады. Балықтың бұл түріне омега-3 май қышқылдарының бай көзі болып табылатын лосось, форель және сардин кіреді. Мидың шамамен 60%-ы майдан тұрады, ал майдың жартысы омега-3 түріне жатады.
2. Кофе
Егер кофе - сіздің таңертеңгілік көңіл-күйіңіздің көтерілуінің себепшісі болып жүрсе, онда сіз үшін бұл жақсы екендігін есте сақтаңыз. Кофенің екі негізгі компоненті - кофеин және антиоксиданттар - сіздің миыңызға көмектеседі.
3. Жидек
Жидектер денсаулығыңызға көптеген пайдасын тигізеді. Соның ішінде сіздің миыңызға өте пайдалы.
4. Куркума
Бұл сары дәмдеуіш карри ұнтағының негізгі ингредиенті болып табылады және ми жасушаларының қызметін жақсартады.
5. Брокколи
Брокколи антиоксиданттарға өте бай. Сондай-ақ, онда К дәрумені өте мол. Майда еритін бұл витамин ми жасушаларына тығыз жиналатын майдың бір түрі н (сфинголипидтер) қалыптастыру үшін өте маңызды.
6. Асқабақ
Асқабақ тұқымында күшті антиоксиданттар бар. Олар денені және миды еркін радикалдардың зақымдауынан қорғайды. Сонымен қатар магний, темір, мырыш және мыстың тамаша көзі болып табылады .
7. Қара шоколад
Қою шоколад және какао ұнтағы миды сергітетін бірнеше қосылыстармен, флавоноидтармен, кофеинмен және антиоксиданттармен қапталған. Шоколадтағы флавоноидтар мидың оқу және есте сақтаумен айналысатын аймақтарына жиналады. Зерттеушілер бұл қосылыстар есте сақтау қабілетін жақсартып, жасқа байланысты психикалық құлдырауды бәсеңдетуге көмектеседі дейді .
8. Жаңғақ
Зерттеулер көрсеткендей, жаңғақты жеу жүрек денсаулығының көрсеткіштерін жақсарта алады, ал салауатты жүректің болуы сау мидың болуымен байланысты 2014 жылғы шолу жаңғақтар танымды жақсарта алатындығын және тіпті нейродогенеративті аурулардың алдын алуға көмектесетінін көрсетті .
9. Апельсин
Сіз апельсин жеу арқылы С дәруменінің мол қорын ағзаға жинай аласыз. Мұны істеу мидың денсаулығы үшін өте маңызды, өйткені С дәрумені ақыл-ойдың құлдырауының алдын-алатын негізгі факторы болып табылады.
10. Жұмыртқа
Жұмыртқа ми денсаулығына байланысты бірнеше қоректік заттардың жақсы көзі болып табылады, оның ішінде В6 және В12 витаминдері, фолат және холин бар.
Қ. Слямбек