Оқи отырыңыз

Өзі білмесе де елге ақыл айту – қазақтың қасиетті өнері.

Автор: Оралхан Бөкей

— Редактор бағаны —

Материал жіберу БЛОГ ЖАЗУ

— Үздік әуендер —

Нұржан Тәжікенов - "Сағыныш"
Роза Рымбаева - Алтын сағым
"Тұран" тобы - Kara jorga - people's songм
"Тұран" тобы - The swan - N. Tilendiev
"Тұран" тобы - Kaiys's weeping - poems by S. Kudaiberdiev (the epic of 'Layla and Majnun')
"Тұран" тобы - Zharapazan - people's song - poems by S. Medeubek
Бас бет / Бойжеткен / Аспаздық / Мәзір: "лағман"

Мәзір: "лағман"

Мәзір:

Орта Азия халықтарының сүйікті асына айналған "лағманды" әзірлемейтін ханым кемде-кем. Олардың жасалу әдісі әр түрлі. Назарларыңызға лағманның ең қарапайым жолын ұсынамыз.

Құрамы:

Қамырына қосамыз:

Ұн — 2 кесе

Су — 4 кесе

Тұз бен қант — бір шымшымнан

Жұмыртқа — 1

Негізгі құрамы:

Сиыр еті — 1кг

Пияз — 2 бас

Қызанақ — 1

Сәбіз — 1

Болгар бұрышы — 1

Қызыл бұрыш — 1

Картоп — 1

Аскөк — 1 бума

Ақжелкен — 1 бума

Дайындалуы:

  • Етті майда етіп турап, 20 минут қазанда қуырып аламыз;
  • 20 минут уақытта сәбізді, пиязды, қызанақты, болгар бұрыштарын, картоп пен аскөктерді ұсақ текшелерге тураймыз;

  • Уақыт қалып жатса, осы жерде лағман кеспесіне қамырды илеп қоюға болады. Ол үшін су, жұмыртқа, ұн, қант пен тұзды араластырып, қарапайым қамыр илейміз. 15 минут жылы жерге қоямыз;

  • Қуырылып жатқан еттің үстіне пияз саламыз. Енді осы қазанға арасына 5 минут салып, туралған сәбізді, қызанақты, картоп, болгар бұрыштарын, ақжелкендерді саламыз. Араластырып тұруды ұмытпау керек;

  • 20 минут өткеннен кейін, қазандағы етке су құйып, отты бәсеңдетеміз;
  • Жылы жерде ұстаған қамырды алып, қайтарып илейміз. Жұқа қамырға айналған соң, пышақпен бірнеше тілімдерге кесеміз. Май жағып, қолмен ары-бері сырғанатып, қамырды созамыз;

  • Бірнеше рет созғаннан кейін, қамырды дастарханға ұру керек. Бұл тағы да ұзартуға көмек береді;

  • Газ үстіне екінші қазанға су құйып, аздап тұз салып, қайнағаннан кейін лағман қамырларын салып жібереміз. Араластыра отырып, 8-10 минут қайнатамыз. Кеспелерді дереу түсіріп алу керек;

  • Лағманның еті мен көкөністері піскеннен кейін, отты сөндіреміз;
  • Дастарханға берердің алдында,  тостағанға алдымен қамырын салып алып, содан кейін барып сорпасын құямыз;

 Лағман әзір. Астарыңыз дәмді болсын!

20692 2
Рейтинг: +2

Дайындаған: АЙНАРА Байжан
Қосылған күні: 19 желтоқсан 2011, 16:45
Пікірлер
+0
20 желтоқсан 2011, 20:00

ЕЕЕх, қарным ашып кетті ғой. Рахмет, осы лағманның қамырын созуды үйрене алмай жүрген едім. Енді пісіріп көретін болдым!

+0
20 желтоқсан 2011, 20:10

Айтпа! Мен де дәмді ғып бір пісірмесем осы...

+0
20 желтоқсан 2011, 20:43

Ас дәмді болсын!

+0
20 желтоқсан 2011, 21:26

Лағман деген керемет тағам ғой)

+1
20 желтоқсан 2011, 23:09

мен мынаның сілтемесін қызыма жібердім. ертең тіркеледі! Үйрене берсін!

+0
21 желтоқсан 2011, 15:01

дұрыс, үйрене берсін, кейін керек болады

+0
21 желтоқсан 2011, 19:52

Лағман менің де сүйікті асым. Бірақ нағыз лағманды осы Алматыға келіп біліп жатырмыз ғой.))) Қызылорда жақта қамырын кеспе етіп кесе салады.

+0
24 желтоқсан 2011, 14:42

О, лағман! мен жақсы көремін!

+0
06 қаңтар 2012, 21:17

осы ұйғыр халқының лағманы...... ммм

Пікір білдіру:

Пікір қалдыру үшін тіркеліңіз немесе сайтқа кіріңіз.

Әлеуметтік желі арқылы кіру:

Соңғы аудармалар

38-параллель
38-параллель

Ел: Оңтүстік Корея Режиссер: Кан Джегю Жылы: 2004 Басты рөлдерде: Чан Дон Ган, Вон Бин Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев

Хён/ Аға/ Brother
Хён/ Аға/ Brother

Ел: Оңтүстік Корея Жыл: 2016 Режиссер: Квон Су Гён  Сценарийін жазған: Ю Ён А  Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев Басты рөлдерде: ДИО (Exo тобының әншісі) мен Чо...

Елес ерткен
Елес ерткен

Түпнұсқа атауы - Sen to Chihiro no kamikakushi Орысша атауы - Унесенные призраками Мемлекет: Жапония Жылы: 2001 Түрі: аниме Режиссері: Хаяо Миядзаки Жанры: шытырман...