Ұйқыны жақсартатын 13 өнім

Ұйқыны жақсартатын 13 өнім
Фото: amerisleep.com

Ұйықтар алдында бірдеңе жегіңіз келсе, өзіңізді тоқтатудың қажеті жоқ. Себебі кей өнім тез және күшті ұйықтауға көмектеседі.

Грек жаңғағы

Жаңғақтар триптофанның көзі, олардың құрамында сератонин мен мелатониннің сау ұйқы үшін қажетті деңгейде өндіруге ықпал ететін амин қышқылы (бұл гормондар біздің биологиялық сағатымыз бен уақыт сезіміне жауап береді) мол. Дәл осы екі зат тәуліктік ырғақтарды қалыпқа келтіруге, тез ұйықтауға және жақсы ұйықтауға көмектеседі.

Миндаль

Миндаль магнийге бай, ал магнийдің жетіспеушілігі тез ұйықтап кетуді қиындатады. Жатар алдында бір уыс миндаль жаңғағын жесеңіз, бұл мәселені тез шешуге көмектеседі!

Сүт

Біз бала кезімізден кешкісін бір стақан жылы сүт ішу түні бойы сау және сау ұйқыға кепілдік беретінін білеміз. Шын мәнінде, барлық сүт өнімдері осындай сиқырлы қасиетке ие: олардың құрамындағы кальций триптофан амин қышқылын сіңіруге және мелатонин өндіруге көмектеседі. Сонымен қатар, кальций бұлшықет белсенділігін қалыпқа келтіруге ықпал етіп және түнгі құрысулардың алдын алады.

Латук салаты

Латук салат жапырақтары ұйқысыздықпен күресуде таптырмас көмекші екені мәлім. Айтпақшы, салатты жеуге ғана емес, сонымен қатар қайнатуға болады: «салат» шайын дайындау үшін төрт үлкен жапырақты ыстық суға бұқтырып, 15 минут бойы тұндыру керек. Ал сусынды дәмді ету үшін оған аздап жалбыз қосуға болады.

Крекер

Егер сіз ұйқысыздықпен күресіп жүрсеңіз, крекер сізге көмекке келеді.

Балық

Балық, әсіресе тунец пен лосось мелатонин мен серотонин өндірісіне белсенді қатысатын В6 витаминіне өте бай. Айтпақшы, басқа өнімдермен қатар, бұл витаминді сарымсақ пен пістеден алуға болады.

Жасмин күріші

Крекер сияқты, күріш өзінің жоғары гликемиялық индексімен ерекшеленеді. Бірақ жасмин күріші ең тиімдісі.

Шие шырыны

Пенсильвания және Рочестер университеттерінің соңғы зерттеулеріне сәйкес, ұйықтар алдында бір стақан шие шырынын ішу ұйқы әлеміне тезірек енуге көмектеседі. Мәселе мынада, шие ағзадағы мелатонин деңгейін жоғарылатады.

Жарма

Жарма тамаша таңғы ас болып саналады, бірақ олардың кешкі ас ретінде пайдалылығы да аз емес. Олардың құрамында тез және күшті ұйықтауға көмектесетін екі компонент бар: көмірсулар (қабыршақтарда) және кальций (әдетте олар жейтін сүтте).

Түймедақ шайы

Түймедақ шайы - ұйқысыздықты емдеуге ұсынылатын бірінші құрал. Бір кесе хош иісті сусын глицин деңгейін көтереді.

Бал

Балдың құрамындағы табиғи қант инсулин деңгейін жоғарылатады және триптофанның мимен жылдам әрекеттесуіне мүмкіндік береді. Ұйықтар алдында түймедақ шайына қосылған бір шай қасық бал сусынның тыныштандыратын әсерін күшейтеді.

Шаян

Триптофанның тағы бір баға жетпес көзі - асшаяндар мен лобстер.

Бұғы еті

Еттегі триптофан мөлшері бойынша рекордшы - бұғы еті.

А. Оралқызы