Қысқа арналған салаттар

Қысқа арналған салаттар
Фото: rudaki.ru

Жаз мезгілінде демалып қана қоймай, қыстың қамын ойлағанымыз жөн. Қазірден бастап тосап пен түрлі салат дайындап қоятын болсақ, қыста рахаттана отырып жейтін боламыз. Осыған орай, назарларыңызға қысқы салаттарды ұсынуды жөн көрдік.

1. Қызанақ, баялды және бұрыштан жасалған салат

Қажет азық-түліктер:

- 1,5 кг қызанақ;

- 1,5 кг баялды;

- 700 г болгар бұрышы;

- 500 г сәбіз;

- 6 мл өсімдік майы;

- 1 бас сарымсақ;

- 5 г қант;

- 30 г тұз;

- ащы бұрыштың 1/3 бөлігі.

Дайындалуы:

Қызанақты еттурағыштың көмегімен майдалаймыз. Қалған көкөністерді үлкен етіп кесеміз. Кесілген баялдыны тұздаймыз. Сарымсақты майдалап тураймыз. Қазанға өсімдік майын құйып, бәдіні қуырамыз. Арада 15 минут өткен соң бұрыш пен сәбізді саламыз. Мұны тағы 10 минут қуырамыз. Тұз бен қант, томат салып, 45 минут бұқтырамыз. Соңында сірке қышқылын, сарымсақты және ащы бұрышты қосамыз. Дайын болған салатты банкілерге салып, сыртын орамалмен жабамыз.

2. Кәді мен баялдыдан жасалған салаттар

Қажет азық-түліктер:

- 500 г баялды;

- 500 г кәдіш;

- 500 г болгар бұрышы;

- 500 г сәбіз;

- 700 г қызанақ;

- 100 г сарымсақ;

- 50 г 9 пайыздық сірке қышқылы;

- 150 г өсімдік майы;

- 100 г қант;

- 35 г тұз қажет.

Дайындалуы:

Баялдыдан өзге көкөністің барлығын тазалаймыз. Сарымсақты дөңкелектеп тұрап, сәбізді үккіштен өткіземіз. Кәді мен баялдыны үлкен етіп кесеміз. Бұрыштың дәнектерін алып, оларды да үлкенірек етіп тураймыз. Сірке қышқылы мен майды, тұз бен қантты бөлек ыдысқа салып, 3 минут көлемінде қайнатамыз. Осы қоспаны көкөністердің үстіне құямыз. Артынша барлығын 40 минут бойы бұқтырамыз. Салатымыз дайын!

3. Орамжапырақ салаты

Қажет азық-түліктер:

- 5 кг ақбас орамжапырақ;

- 1 кг сәбіз;

- 1 кг пияз;

- 1 кг қызыл болгар бұрышы;

- 0,5 л сірке қышқылы;

- 0,5 л өсімдік майы;

- 350 г қант;

- 4 ас қасық тұз.

Дайындалуы:

Орамжапырақ, пияз, бұрыш үшеуін тураймыз. Ал сәбізді үккіштен өткіземіз. Барлығын қатты күш салмай араластырамыз. Үстіне сірке қышқылы, қант, тұз, өсімдік майын қосып, жақсылап араластырамыз. Арада үш күн өткен соң банкіге салып, тоңазытқышқа саламыз. Бұл салат әдетте ұзақ мерзім бойы сақталады. Астарыңыз дәмді болсын!

Қ. Бүйенбай