Қызыл шарап – кез келген тағамға тамаша сусын. Ол ет, балық, салаттар мен жемістермен де үйлеседі, қаныққан түсімен көздің жауын алады. Сусынды аларда бірқатар критерийлерге назар аудара отырып, дұрыс таңдау керек.
Сапа санатын анықтау үшін сіз жапсырманы мұқият қарап, сипаттаманы зерделеуіңіз керек. Қызыл шарапта келесі белгілер болады:
AOC. Бұл белгі шараптың элиталық санатқа жататынын көрсетеді және оған ең қатаң талаптар қойылады.
VDQS. Таңбалау бұл сапалы сусын екенін көрсетеді. Мұндай өнімдер арнайы сауда нүктелерінде сатылады.
VDP және IGP. Жүзім сортына қойылатын талаптар ескеріле бермейтін жергілікті шараптар.
VdT. Белгілі бір сапа стандарттары жоқ қарапайым үстел шарабы.
Егер сіз сусынды сыйлық ретінде сатып алсаңыз, AOC немесе VDQS белгісі бар сорттарды таңдаған дұрыс. Мұндай сыйлық бастық үшін де, ең жақсы дос үшін де, әріптес үшін де таптырмайды.
Қышқылдық пен сақталу мерзімі
Тәттілігінен бөлек, қызыл шараптар қышқылдығына қарай жіктеледі. Бұл көрсеткіш жоғары, орташа және төмен болуы мүмкін. Pinot noir – құрамында қышқылдың ең көп мөлшері бар сусын. Сақталу мерзіміне байланысты жидектердің қызыл сорттарынан алкогольдік сусындар келесідей жіктеледі:
қарапайым (1 жылға дейін); маркалық (1-2 жыл); коллекциялық (3 жылдан бастап).
Сақтау әдісіне сәйкес шарап бөшкеге және бөтелкеге құйылады. Біріншісі жақсырақ, өйткені ол ағаштың хош иісімен қаныққан, ерекше дәм ноталары мен өткір дәмге ие болады.
Таңдау кезінде нені зерделеу керек?
Винтажды қызыл шарапты тетра пакеттерінен табу мүмкін емес. Элиталық сорттар тек фирмалық ағаш қаптамаға салынған бөтелкелерде сатылады. Танымал, сенімді өндірушілердің сусындарын таңдаңыз. Бөтелкеде ол логотип түрінде көрсетілген. Егер белгісіз бренд болса, шолуларды зерттеңіз. Сусын өндірілген аймақ үлкен маңызға ие: дәмі мен хош иісі ғана емес, бағасы да оған байланысты. Мысалы, Францияның түпнұсқа шараптары арзан емес. Егістік жылы тағы бір маңызды көрсеткіш болып табылады. Хош иіс, түс, тұтқырлық және басқа сипаттамалар да соған байланысты. Шарап жасау үшін қолайсыз жылдар бар. Өндіріс жағдайларына климат, күн түсуі және ылғал әсер етеді. Бұл нюанстар қызыл шараптың сапасын анықтайды. Бөтелкенің түсі туралы ұмытпаңыз. Жеңіл шыны жас сусындарды сақтауға жарамды. Ескі шараптар тек қою түсті ыдыстарда сақталуы тиіс. Сондай-ақ, түпнұсқалық қымбат сусынның бөтелкесінің түбі әрқашан ойыс болады. Қызыл шараптарды таңдаудың құпияларын біле отырып, сіз сатып алу кезінде ешқашан қателеспейсіз, ал қонақтарыңыз дәмді сусын үшін алғыс білдіреді.