Бойжеткендердің барлығы бірдей тамақ жасауды ұнатады деп айту қиын. Бірі анасының дәмді тамағын жеп дағдыланса, екіншісі сабақтан немесе жұмыстан шаршап келетіндіктен, тамақ жасауды ұнатпайды. Бұдан өзге сүйікті жар атанып, туған-туысқандарын дәмді тағамдарымен қуантатындары да көп. Тамақты қандай жағдайда дайындасақ та, төмендегі кішкене қулықтарды біле жүрейік!
- Бәліштің күйіп кетпеуін қаласаңыз, астына тұздың ірі ұнтағы мен су құйылған қағаз салып қойыңыз;
- Егер духовкіге пісіріп жатқан бәлішіңіз бірден қызарып кете беретін болса, оның бетін таза қағазбен жабыңыз;
- Дайын тортты қалбырдан шығармас бұрын дымқыл орамалдың үстіне қойыңыз, осылайша ыдысынан өзі ажырайды;
- Басылып қалуы мүмкін болғандықтан, тортты бірден суыққа алып шығудың қажеті жоқ;
- Егер қамырға қажет мөлшерде тұз салмасаңыз, тығыз немесе керісінше тым жұмсақ болып пісуі мүмкін;
- Маргарин қосылған қамырдан жасалған тағамдар көпке дейін көгермейді;
- Грек жаңғағының ядросын дұрыс тазалап алғыңыз келсе, 15-20 минутқа ыстық суға салып қойыңыз;
- Құмшекерлі қамырға қосатын майды үккіштің ірі бөлігінен өткізген жөн. Сол кезде пісіру барысында майы сыртқа шықпайды;
- Ұнды пайдаланбас бұрын бірнеше рет елгезерден өткізіңіз, сол кезде ұн оттегімен жақсы араласып, көтеріліп піседі;
- Бәлішті духовкіге салмас бұрын 15-20 минутқа жылы жерге қойыңыз;
- Бәлішті жоғарыдағы рәсімнен кейін бірден қатты ысып тұрған духовкіге салыңыз;
- Бәлішті 120-180 градуста пісіріңіз;
- Құймақты пісірер кезде құрамына 30-40 грамм өсімдік майын құйыңыз. Содан кейін ол табаға жабыспайтын болады;
- Дайын бәлішті жіптің көмегімен кескен жөн;
- Ашытқыны қамырға қоспас бұрын қант салынған жылы сүтке салып араластырыңыз. Артынша аз уақыт жылы жерде тұра тұрсын;
- Нанды ашытқан кезде құрамына майлы заттарды көп қосудың қажеті жоқ. Ол майлы заттар ашытқының әсер етуіне кедергі жасайды;
- Бәліш отырып қалуы мүмкін болғандықтан, духовкінің есігін қатты жаппаңыз;
- Жылы қамырдан қатты, тез үгітілетін заттар жасалатындықтан, құмшекерлі қамырды илеп болған соң суық жерге қойыңыз;
- Торт қатты әрі шикі пісетіндіктен, оны қатты ысып тұрған духовкіге салмаңыз;
- Торт безендіргіштерін қызыл түске бояғыңыз келсе, шие мен таңқурай шырынын, ал сары түске бояғыңыз келсе, апельсин шырынын пайдаланыңыз;
- Егер жеміс қосылған бәліш пісіргіңіз келсе, ішіне көп мөлшерде қант салмаңыз. Тәтті қылу үшін бетіне қанттың майда ұнтағын сеуіп қойсаңыз жеткілікті.
Дайындаған: Қарлыға Бүйенбай
Сурет: stolle.ru