ROSBIOTECH университетінің биотехнология және биоорганикалық синтез өнімдерінің технология кафедрасының меңгерушісі Дмитрий Куликов РИА Новости агенттігіне берген сұхбатында микротолқынды пеште қыздыруға болмайтын тағам түрлерін атады, – деп хабарлайды Мassaget.kz тілшісі.
Маманның айтуынша, ең алдымен құрамында суы көп тағамдарды: қызанақ, жүзім, тауық бауырын қыздырмау керек.
"Температураның күрт көтерілуіне байланысты өнімнің ішіндегі қысым мен көлем артып, қабықтың тұтастығы бұзылып, жарылыс пайда болады", – деп түсіндірді Куликов.
Сондай-ақ қалың қабығы, қаптамасы немесе қабықшасы бар тағамдарды: шұжықтар, кішкентай шұжықтар, қызанақ, алма, шикі жұмыртқа және т.б. қыздыруға болмайды. Мұның бәрі күйіп қалу, жарақат алу және тұрмыстық техниканың зақымдану қаупін тудырады. Өнімді бірнеше жерден пышақпен, шанышқымен немесе тіс шұқығыш таяқшамен тесу жеткілікті, ал пісірілген жұмыртқаны қабығынан тазартып, кесектерге кесіп барып салу керек.
Микротолқынды пеште жарма ботқасын, мюслиді, граноланы, жидектерді, кез келген ащы бұрыш пен шөптерді қыздыруға болмайды. Бұл оның құрамындағы пайдалы компоненттердің жоғалуына әкеледі. Мысалы, С дәрумені жидектерде жойылады немесе зиянды қосылыстар мен заттардың пайда болуына ықпал етеді. Дәнді дақылдар мен астық өнімдерінде бос радикалдар немесе жасылда нитрозаминдер пайда болуына әкеп соғады. Сондай-ақ бұрыш құрамында қауіпті капсаицин алкалоидтары да бар.