Әйел күнде қауын жесе, ағзада не болады?

Нутрициолог және педиатр-дәрігер Екатерина Лаврова жазда әйелдерге неліктен қауын жеу керегін түсіндірді, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Риа Новостиге" сілтеме жасап.

Сарапшы жаз мезгіліндегі танымал өнімде С дәрумені (күнделікті норманың шамамен 30 пайызы), бета-каротин және А дәрумені (әрқайсысы 10 пайыздан) көп екенін атап өтті. Сондай-ақ, жемісте мына дәрумендер бар:

  • В - В1, В2, В5, В6, В9 тобының дәрумендері;
  • Е дәрумені;
  • К дәрумені;
  • РР дәрумені;
  • холин (В4 дәрумені).

Минералды құрамы дәруменнен кем түспейді және бром мен молибденді қоспағанда барлық негізгі микроэлементтің құрамын көрсетеді. Бұл жағдайда кремнийдің жоғары концентрациясы байқалады (тәуліктік норманың 300 пайызы).

Екатерина Лаврованың айтуынша, қауынның құрамындағы әрбір элемент әйелдің денсаулығына жағымды әсер етеді:

  • Темір (100 грамм қауын - бір грамм темірге тең) анемияның алдын алу үшін ғана маңызды емес. Қазір бұл микроэлементтің жүктілік пен метаболизмді жоспарлауға байланысы зерттеліп жатыр. Ол сонымен қатар эпидермистің, шаштың және тырнақтың өсуі мен тұтастығына қатысады.
  • Магний бұлшықеттер мен жүйке жүйесінің қалыпты жұмысын, тұрақты жүрек ырғағын, сау иммундық жүйені қолдайды, сүйектерді нығайтады, қандағы глюкоза мен қалыпты қан қысымын реттеуге көмектеседі.
  • Мырыш ағзаны улы және бөгде заттардан қорғайды, қабынудың алдын алады және иммунитетті ынталандырады. Мырыш сонымен қатар қанның ұюына, дәмді қабылдауға көмектеседі және қандағы қант деңгейін тұрақты ұстайды, май бездерінің жұмысын бақылайды.
  • Селен дің жасушаларының белсенділігін арттырады, терінің серпімділігін сақтайды, қартаюды баяулатады. Сондай-ақ ағзаның антиоксидантты қорғанысын ынталандырады, қозғалыс белсенділігін арттырады, ұйқыны, көңіл-күйді, тырнақтың, шаштың, терінің күйін жақсартады. Q-10 коэнзимінің синтезіне қатысады. Май, ақуыз, көмірсулар алмасуын жақсартады, иммунитетті нығайтады, жүрек жұмысын жақсартады. Эндокриндік, жыныстық және жүйке жүйелерінің қызметін тұрақтандырады.
  • Кальций мен фосфор D дәруменімен бірге сүйектің жұмсаруына жол бермей, бұлшықеттердің жиырылуы мен тонусына жауап береді.
  • Кремний терінің тітіркенуі мен қабынуын жеңілдетеді, оның жалпы әсерін жақсартады, шаштың түсуін азайтады, өсуін тездетеді, тырнақтарды нығайтады.
  • Е дәрумені антиоксиданттық қасиетке ие, етеккір циклін реттеуде маңызды.
  • А дәрумені және бета-керотин жасушаларды зақымданудан қорғайды, ерте қартаюдың алдын алады, тері мен шаштың күйін, көруді жақсартады.

Бірақ кейбір адамдар қатарына қауын жеуге болмайды немесе оны тұтынғанда абай болу керек. Бұл қатарға қант диабеті (әсіресе ауыр ағымда) және асқазан-ішек жолдарының ауруларына шалдыққан адамдар кіреді. Сондай-ақ, Екатерина Лаврова қауынды көмірсулар алмасуы мен метаболизмі бұзылған адамдар (мысалы, метаболикалық синдром) сақтықпен жеу керегін ескертті. Өйткені қауынның құрамында фруктоза мен глюкоза бар.

Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!