Ежелгі заманның өзінде адамдар хош иісті өсімдіктердің емдік қасиеттерін білген. Бүгінде ғалымдар дәлелдеген хош иісті майлар кеңінен қолданылады. Хош иісі арқылы емдейтін бірнеше өсімдікті ұсынамыз.
© shop.evalar.ru
Сәлбен (шалфей)
Эфир майларының емдік қасиеттері Жерорта теңізі мен Орталық Азияда ертеден белгілі. 2013 жылғы зерттеу оның антисептикалық қасиеттері бар және спазмаларға төзімді деген гипотезаны растады. Сонымен қатар күйзелісті жеңілдетеді және есте сақтауды жақсартады.
Зерттеушілердің пікірінше, сәлбен – табиғи қалқан қызметін атқаратын, денені тазартатын және қартаю процесін тездететін және қатерлі ісік ауруын тудыратын тұрақсыз молекулалардың дамуына жол бермейтін күшті антиоксидант.
Жалбыз
Жалбызды пайдалану ежелгі Египетте кеңінен қолданылған. Онда хош иісті майлар өндірісі жоғары болды. Оның жапырақтары біздің дәуірімізге дейінгі 1000 жылдарға жататын пирамидаларда кездеседі. Бүгінгі таңда көптеген зерттеулер жалбыз майы асқазан-ішек ауруларына көмектесетінін және туберкулездің қабынуын азайтатынын көрсетеді.
2000 жылы Ailment Pharmacology ғылыми журналында жарияланған мақалаға сәйкес, 90 миллиграмм жалбыз майы мен 50 миллиграмм зере майының қоспасы жүйелі түрде қабылданса, бұл немқұрайдылықтан зардап шегетін науқастардың айтарлықтай жақсаруына әкелді. Сау адамдар үшін жалбыз майы күйзелісті жеңуге көмектеседі және есте сақтау қабілетін жақсартады.
© gastronom.ru
Апельсин
Апельсиннің иісі мен майы күйзеліске төзімділікті арттырады. Массажда үнемі қолданылғаны да бекер емес. Құрамында стрессті төмендететін және жүйке және жүрек-тамыр жүйесін тыныштандыратын арнайы линанол заты бар. Цитрус хош иісі бас ауруына ем ретінде қолданылады.
Апельсин майы сальмонелла бактерияларының көбеюіне жол бермейтін тамаша антисептик болып табылады.
© shop.evalar.ru
Лаванда
Лаванданың мазасыздану, ұйқысыздық және депрессияға қарсы ем екенін бәрі білуі керек. Бірақ оның майы шаштың өсуіне көмектесетінін бәрі біле бермейді. The Natural Medicines Comprehensive Database ғалымдары лаванданың алопецияға (патологиялық шаш түсуіне) қарсы тиімді екенін айтады.
Лаванда аздап тыныштандыратын қасиеттеріне байланысты ауырсынуды басатын дәрі ретінде қолданылуы мүмкін. Хош иісі аңқып тұратындықтан, жұрт оны “Жым-жылас жұпар таратқыш өсімдік” деп те атаған.