Зімбірден де жақсы: иммунитет көтеретін 8 суперфуд

Зімбірден де жақсы: иммунитет көтеретін 8 суперфуд
Фото: almaty.tv

Суперфуд туралы не білеміз? Ол – қоректік заттардың, витаминдердің және микроэлементтердің көп мөлшерін қамтитын өнім. Мұндай өліара кезеңде иммундық жүйені нығайтады.

Қазіргі уақытта, яғни, азғаның жағдайы нашарлай түскенде жеу керек суперфудтар, әсіресе зімбірдің керемет қасиеттері туралы мақалалар көп. Өйткені онымен коронавирусты алдын алуға болатыны белгілі болды. Бірақ шынымен солай ма? Зімбір, шынында да, фитонцидтер мен эфир майларының арқасында айқын антисептикалық және бактерияға қарсы қасиеттерге ие. Бірақ мұндай әсерді басқа өнімдерді пайдалану арқылы алуға болады. Иммунитетті нығайту үшін күнделікті рационыңызға түрлі өнімдер қосыңыз. 

Дәмдеуіштер

Зімбірді дәмдеуіштермен алмастыруға болады: қызыл бұрыш, кардамон, шалфей, қалампыр, куркума, олар белгілі бір дәрежеде қабынуға қарсы, бактерицидтік және иммуномодуляциялық қасиеттерге ие. Оларды тамаққа да, сусындарға да қосуға болады, мысалы, шай немесе кофе жасаңыз.

Криль

Крильдің еті мен майында (ұсақ шаян тәрізділер) ақуыздың және полиқанықпаған омега-3 май қышқылдарының көп мөлшері бар. Протеин қорғаныс антиденелерін қалыптастыру үшін құрылымдық материал саналатынын және Омега-3 қабынуға қарсы әсері бар екенін есте сақтаңыз. Криль еті құнды және пайдалы, экологиялық таза азық-түлік өнімі: ол токсиндерді жинамайды, сонымен қатар витаминдер мен пайдалы табиғи қосылыстардың көп мөлшерін қамтиды. Құрамында А, В және Д дәрумендерінің көп мөлшері бар. 

Ферменттелген өнімдер

Дененің иммундық қорғанысын қалыптастырудағы ішектің рөлі маңызды. Ішек микробиотасы үшін ферменттелген тағамдар мен сусындар ерекше маңызға ие: ашытылған қырыққабат, маринадталған алма, тибет сүт саңырауқұлағы, қымыз, су саңырауқұлағы. Бұл өнімдер ішек жұмысын жақсарту, жергілікті ішек иммунитетін сақтау және ас қорытуды қалыпқа келтіру үшін қажет бактериялардың, саңырауқұлақтардың, зеңдердің көмегіменмен ашыту процестерінің нәтижесінде алынады. 

Жидектер

Жидектер (таңқурай, көкжидек, мүкжидек, жабайы раушан) піскен және қатты мұздатылған немесе кептірілген кейін де иммунитет үшін маңызды барлық витаминдерді, минералдарды, антиоксиданттарды, органикалық қышқылдарды, пектиндерді және таниндерді сақтайды. Оларды йогурт, сүзбе, жарма, смузи, инфузия, десертке қосуға болады.

Шиитаке

Шиитаке саңырауқұлақтарында инфекциямен күресу үшін макрофагтар жүйесін белсендіретін бета-глюкандар бар. 

Д витамині бар тағам

Рационда D дәруменіне бай тағамдардың мөлшерін реттеу өте маңызды. Ол иммундық жүйені реттеуде маңызды рөл атқарады: фагоцитарлық белсенділікті арттырады, микробқа қарсы ақуыздардың өндірісін күшейтеді. Ол теңіз балығы, балық майында болады, сондықтан кейде өзіңізге балық күндерін ұйымдастыруыңыз керек. 

Микрожасыл

Микрожасылдарды да нағыз суперфуд деп санауға болады. Бұл көкөністер мен шөптердің (рукокола, шпинат, ақжелкен, насыбайгүл, жарма, қырыққабат, шалғам, бұршақ және т.б.) жеуге жарамды өскіндері, олар өнгеннен кейін 5-10 күн өткен соң ғана гүл шоқтары мен алғашқы жапырақтары шығады. Неліктен бұл өскіндер соншалықты пайдалы? Барлық жас өсімдіктерде қоректік заттардың концентрациясы, дәл осы өсу кезеңінде ересек өсімдіктерге қарағанда максималды және он есе көп. Микрожасылдар жасушалардың өсуі мен бөлінуінің табиғи стимуляторлары саналатын цитокининдерді синтездейді. Микрожасылдардың құрамы хлорофиллге, С, Е, К, В тобындағы витаминдерге, каротиноидтарға, калийге, магнийге, кальцийге, темірге, фосфорға бай; пайдалы эфир майлары мен таниндер де бар. 

Мырыш бар өнімдер

Устрица, мидия және кальмар мырышқа бай суперфуд саналады. Мырыш ағзаға иммундық қорғанысты қалыптастыру үшін ғана емес, сонымен қатар көптеген органдар мен жүйелердің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет.

Т. Раушанұлы