Парсы ертегісі: Сізге пайдалы 5 ирандық өнім

Парсы ертегісі: Сізге пайдалы 5 ирандық өнім
Фото: barakaat.ru

Иранның кейбір өнімдері дәмі мен пайдалы қасиеттерімен ерекшеленеді және әлемдік өнімдер тізімінде бірінші орында тұр.

Иран әлемдік нарықта сұранысқа ие көптеген өнімдерді шығарады. Жоғары деңгейдегі сапа, ең бастысы, табиғи өндіріс әдістері ирандық өнімдердің өзгелерден асып түсуіне мүмкіндік береді. Біз сізге ең танымал ингредиенттерге назар аударуды ұсынамыз. 

Шафран

Крокус гүлінен алынған дәмдеуіш ең танымал парсы қоспаларының бірі болып саналады, ол өте қымбат болуына байланысты «қызыл алтын» деп аталады. Шафран әлем бойынша тамақ дайындауға үлкен ықыласпен пайдаланылады, өйткені ол тағамдарға хош иіс, ащы дәм және қызыл түс береді. 3000 жылдық тарихы бар бұл дәмдеуіш тек тамақ дайындауда ғана емес, көптеген пайдалы қасиеттеріне байланысты емдік мақсатта қолданылады. Шафранның пайдасы ғылыми зерттеулермен дәлелденді. Иран дүниежүзілік тауар айналымының 95 пайызын өндіріп, 45 елге өнім экспорттайды, олардың бірі Испания болса, ол өз кезегінде тағы 140 елге шафран таратады. 

Ысталған күріш

Парсы күріші - Ирандағы ең негізгі тағамдардың бірі. Ерекше дәмі мен хош иісі үшін аса бағалы. Пісіру кезінде дәмді тарату үшін оны қарапайым күрішпен араластырады. 

Фисташка

Бұл Таяу Шығыс пен Орталық Азияда өсетін кішкентай ағаш. Иранның фисташка өндірісі 2017 жылы 550 000 тоннадан асып, бұл елді әлемдік рейтингте бірінші орынға шығарды. Бұл жаңғақтар қоспаларсыз және табиғи дәмге ие, бұл да ирандық пістелерді бәсекелестерден ерекшелендіреді. Пісте жаңа піскен және кептірілген немесе қуырылған күйінде сатылады және олар әртүрлі пішінде болуы мүмкін. 

Шай

Парсы шайы - ирандықтардың мұрасы, онсыз олар өздерінің күнделікті өмірін елестете алмайды. Жыл мезгіліне және сырттағы температураға қарамастан, қонақтарды есік алдынан қара шаймен қарсы алады. Кейде ирандықтар шайды қайнатқанда басқа ингредиенттермен араластырады. Мысалы, кардамон, нория, шафран немесе раушан күлтелері.

Қызғылт су

Тыныштандыратын әсері бар хош иісті сусын көптеген парсы десерттері мен басқа да өнімдерге қосылады. Өндірістің негізі - парсы раушан гүлі (Мохаммади), оның құрметіне тіпті жыл сайынғы фестиваль өтеді.

А. Оралқызы