Кейбір зиянды өнімдерге деген көзқарасыңызды қайта қарастырған жөн. Олардың көпшілігі шын мәнінде өте пайдалы. Сондықтан диетологтар оларды мәзірден алып тастауды ұсынбайды.
Кейбір адамдар диетаны жақсартуға тырысып, шектен шығып, «жаман» деп саналатын барлық тағамдарды жеуді мүлдем тоқтатуды шешеді. Әлеуметтік желілерде тыйым салынған тағам тізімдері жиі кездеседі. Дегенмен, өте пайдалы немесе зиянды деп санауға болатын тағам жоқ: әр нәрсенің өз межесі болады.
Кептірілген жемістер
Мейіз, қара өрік, кептірілген өрік – бұлардың барлығы қанттың жоғары болуына байланысты зиянды тағам ретінде танымал. Дегенмен, егер сіз кептірілген жемістерді шынымен жақсы көретін болсаңыз, олардан мәңгілікке бас тартуға ешқандай себеп жоқ. Кептірілген жемістердің өзіндік артықшылықтары бар: олар қоректік және композициядағы талшықтың арқасында ұзақ уақыт қанықтыра алады. Десерт ретінде өз межесімен жеуге болады. Егер сіз қазір салмақ тастап жатсаңыз, онда калорияларды тұтынуға кептірілген жемістерді ғана енгізіңіз.
Апельсин шырыны
Апельсин шырынын дәрігерлердің пікірінше, нағыз қант бомбасы деп санауға болады. Мұндай сусын кейде глюкоза мен фруктозаның сіңуін тездетеді, ал оның құрамында пайдалы талшық жоқ. Дегенмен, апельсин шырынын ішуден өзіңізді тыймаңыз. Ғалымдар апельсин шырынын ішпейтіндерге қарағанда 100% апельсин шырынын ішетін ересектердің дене дене бітімі сымбатты және артық майы айтарлықтай төмен болатынын анықтады.
Ең бастысы, шырынды тым көп ішпеу, әсіресе аш қарынға, ол асқазанды тітіркендіреді.
Макарон
Макарон өнімдерінің құрамында қанға тез сіңетін тазартылған көмірсулар көп және қант деңгейінің жоғарылауына әкеледі. Сонымен қатар, салмақ тастау кезінде макарон өнімдерін жемеу керек деп айтылады. Шын мәнінде, макарон өнімдерінің ақуыздық құрылымы баяу қорытылады, сондықтан мұндай тағамнан кейін сіз өзіңізді ұзақ уақыт тоқ сезінесіз. Тағы бір ескеретін жайт ағзамыз көмірсуларсыз өмір сүре алмайды.
Ал макарон өнімдерінің калория мөлшері көбінесе тым үлкен мөлшерде немесе майлы макарон қоспалары арқылы артады. Макаронды көкөністермен араластырып көріңіз - бұл дәмді және пайдалы болады.
Қуырылған жұмыртқа
Жұмыртқа қандағы холестерин деңгейін жоғарылатуы мүмкін деп жиі айтылады. Дегенмен, атеросклероз қаупі бар адамдар да жұмыртқаны жей алады. Бұл өнім зиян тигізбеуі үшін бірнеше қарапайым ережелерді есте сақтау жеткілікті: күніне 1-2 жұмыртқадан артық жемеу және спортпен айналысу керек.
Сонымен қатар: жұмыртқаны қалыпты тұтыну, керісінше, холестерин деңгейін төмендетуге көмектесетінін дәлелдейтін зерттеулер бар. Әзірге жұмыртқаны дайындаудың ең пайдалысы қайнатылған немесе пісірілген жұмыртқа. Қуырылған жұмыртқа зиян екені белгілі, бірақ кейде таңғы асқа омлет сатып алуға әбден болады, ең бастысы пісіру кезінде көп майды қолданбау керек.
Қара шоколад
Біреу шоколадты «бос калория» деп атайды, зиянды және тым тәтті санайды, бірақ мүлдем олай емес. Шоколадта толыққанды сезінуге көмектесетін жоғары сапалы ақуыздар мен майлар бар. Сонымен қатар, қалыпты мөлшерде мұндай десерт жүрек-қан тамырлары ауруларының даму қаупін азайтады, қан қысымы мен липидтер алмасуын қалыпқа келтіруге ықпал етеді және мидың өнімділігін арттырады.
Картоп
Картоп – жоғары гликемиялық индексі бар көкөніс. Әрине, қуырылған картоп сіздің денсаулығыңызға зиян тигізеді. Дегенмен, картопты демонизациялаудың қажеті жоқ. Бұл пайдалы тағам жүрекке пайдалы калийге толы. Пісірілген картоп, израильдік ғалымдар анықтағандай, салмақты тез тастауға да көмектеседі.
Жаңғақтар
Жаңғақтар үнемі ең жоғары калориялы тағамдардың тізімін жасайды. Сонымен қатар, олар жиі аллергия тудырады.
"Дегенмен, егер сізде жаңғақтарға аллергиялық реакция болмаса, онда мұндай тағамдардан бас тартуға негіз жоқ", - деп жазды диетолог Лорен Манакер.
Жаңғақтар өсімдік ақуызына, пайдалы майларға және талшықтарға бай. Жаңғақтар көңіл-күйді көтеруге және қандағы қант деңгейін қалыпқа келтіруге көмектеседі.
Айта кетейік, бұған дейін гастроэнтеролог жаңа жылда жеуге болмайтын 9 тағамды атаған болатын.