Күзгі вирусқа қарсы иммунитетті көтеретін тағамдар аталды

Диетолог, гастроэнтеролог және ANO "Дұрыс тамақтану" ғылыми-зерттеу орталығының атқарушы директоры Нұрия Дианова РИА Новостиге күзгі тамақтану рационына міндетті түрде қосу керек тағамдарды атап берді, – деп хабарлайды Мassaget.kz тілшісі.

"Біріншіден, төмен калориялы көкөністер: асқабақ, сәбіз және қызылша құрамындағы А провитамині және биофлавоноиді жоғары мөлшері иммундық жүйені нығайтады, көруді жақсартады, теріге сау көрініс береді, ал талшықтар ішек микробиота үшін тамаша тағам болып табылады", – деді Дианова.

Жемістер
Киви мен цитрус жемістері С витаминінің қайнар көзі болып саналады. Олардың құрамындағы талшықтар іш қатудың алдын алуға көмектеседі. Банандарда жүрек жұмысына пайдалы әсер ететін калий бар, ал ондағы жұмсақ құрылымды талшықтары салмақты бақылау үшін маңызды саналады. Бананды қанттан бас тартқан кезде рецепттердегі қанттың орнына қосып, балама ретінде пайдалануға болады.

Жидектер
Теңіз шырғанағы, мүкжидек, лингонжидек, қарақат – С, А, Е, В тобындағы витаминдерге және биофлавоноидтерге бай. Олар бізге күшті иммунитет үшін қажет. Төмен калория мөлшері толықтық сезімін беріп, күнделікті тұтынуға жеңілдік береді. 

Майлы балықтар
Скумбрия мен майшабақ – иммундық жүйені нығайтып, терінің күйін жақсартатын және жүрек жұмысына көмектесетін Омега-3 май қышқылдары мен ақуыздың тамаша көзі. Бумен пісіру, жай пісіру және маринадтау осы тағамдарға тамаша аспаздық дәм береді.

Жаңғақтар мен тұқымдар
Омега-3 май қышқылдары, витаминдер мен минералдар, әсіресе магний мен мырыш, жүйке жүйесі мен суық мезгілде иммунитетті жақсартатын пайдалы майларға толы.

Кептірілген жемістер
Құрма, кептірілген өрік, шабдалы, қара өрік, қара мейіз. Бұлар қанттың орнын толтыратын тамаша баламалы тағамдар. Құрамында витаминдер, микроэлементтер және талшықтар көп.

Ашытылған және ферменттелген тағамдар
Қырыққабат, қызылша, сәбіз, қызыл шалғам. Бұлар төмен калориялы, С дәруменіне бай, антисептикалық қасиеттері бар сүт қышқылынан тұратын тағамдар. Мұның бәрі В дәрумендерінің сіңуіне және синтезіне әсер етеді, ал талшық – ішек микробиотасына әсер етеді.