Асқабақ витаминдерге бай. Бұл көкөніс А дәрумені мен каротиннің көзі саналады. Асқабақтың құрамында С дәрумені де көп, В дәрумендерінің барлығы дерлік бар.Осының бәрі оны теріге, көзге және жүрек-тамыр жүйесіне пайдалы өнім етеді. Кейбір зерттеулер асқабақтың қант диабеті үшін пайдалы екенін көрсетеді.
1. Витаминдер мен антиоксиданттарға бай
Үнді асқабағы алғашқы америкалық қоныстанушыларды аштықтан ғана емес, сонымен қатар С витаминінің жетіспеушілігімен байланысты цинга ауруынан және А дәрумені тапшылығы тудыратын көз ауруларынан сақтап қалды.
А дәрумені көру қабілеті және тері денсаулығы үшін өте маңызды. Сонымен қатар, ол жүкті және бала емізетін әйелдерге қажет.
С дәрумені біздің денеміздің көптеген жүйелеріне қажет. Иммундық жүйені нығайтады, теріні күн радиациясынан қорғайды, жүрек пен қан тамырларына пайдалы, темірді сіңіруге көмектеседі.
Сонымен қатар, екі витамин де біздің денемізді ерте қартаюдан қорғайтын күшті антиоксиданттар саналады.
2. Жүректің жұмысын қалыпқа келтіреді
Асқабақтың құрамындағы калий және С дәрумені жүрек-қан тамырлары саулығын арттырады.
Жүрек пен қан тамырларына күтім жасау үшін натрий деңгейін бақылау маңызды. Біз негізінен тұз түрінде алатын бұл минерал қан қысымын арттырады. Дегенмен, 2017 жылғы үлкен зерттеу калийдің де жеткілікті мөлшерін тұтынудың маңызды екенін көрсетті, ол керісінше қан қысымын төмендетеді. Асқабақ – бұл минералдың жоғары мөлшері бар қолжетімді өнім.
3. Көздің көруіне ықпал етеді
АҚШ-тың Ұлттық көз институтының ғалымдары 2019 жылы жүргізген зерттеу асқабақтың құрамындағы Е дәрумені, С дәрумені және каротин бар коктейль көздің денсаулығын арттыратынын және жасқа байланысты макулярлық дегенерация қаупін айтарлықтай төмендететінін анықтады. көрудің күрт нашарлауына жол бермейді.
Асқабақтың құрамында лютеин және оның изомері зеаксантин бар, ол да көзді ультракүлгін сәулелерден және дегенеративті аурулардан қорғайды. Асқабақ құрамындағы дәрімендер жақсы сіңуі үшін оны өсімдік майларымен, мысалы, зәйтүн майымен, дәмдеуіштермен жеу керек.
4. Теріні жақсартады
Асқабақтың құрамындағы пайдалы заттар теріні қорғайды. Бета-каротин кейде табиғи күннен қорғайтын құрал деп аталады, өйткені оның молекулалары ультракүлгін сәулелерді сіңіреді және тіндердің зақымдануын азайтады. С витамині терімізді серпімді және күшті ететін зат, ол коллаген өндіруге қатысады.
5. Қант диабетін қадағалауға көмектеседі
Қытайлық дәрігерлер тобының 2019 жылғы зерттеуі шөп сығындыларының қоспасы – асқабақ полисахаридтері мен пуэрария тамыры сығындысы тышқандардағы қант деңгейін төмендететінін анықтады. Зерттеу адамдарға қатысты емес, бірақ бұл заттардың 2 типті қант диабеті бар адамдарда аурудың ауыртпалығын азайтудағы әлеуетін көрсетті.
6. Жүктілік кезінде пайдалы
Оның құрамында организмге көптеген функцияларды орындауға көмектесетін көп мөлшерде фолий қышқылы бар. Бұл жүктілікті жоспарлау және тромбоздың алдын алу кезеңінде әсіресе маңызды болып табылатын гемопоэз және ДНҚ-ны қорғау функциясы. Фолий қышқылы сонымен қатар ұрықтың қалыпты құрсақішілік дамуын қамтамасыз етеді.
7. Иммундық жүйені нығайтады
Асқабақтың целлюлозасы мен тұқымдары дененің қорғаныс функцияларын күшейтетін қоректік заттарға бай. Ең алдымен, бұл бета-каротин. А витаминіне айналғаннан кейін ол әртүрлі инфекциялармен, вирустармен және бактериялармен күресетін ақ қан жасушаларын жасауға қатысады. Сонымен қатар, бұл витамин кейбір вакциналарға антиденелердің реакциясын жақсартады. Иммундық жүйені нығайтып, қалпына келтіруді тездететін лейкоциттердің өндірісі де аскорбин қышқылы көмегімен арттырады. Асқабақ тұқымындағы мырыш табиғи иммуномодулятор саналады. Оның жетіспеушілігінен лейкоциттердің өндірісі баяулайды және ағзаның инфекцияларға бейімділігі артады. Асқабақтың құрамында иммуностимуляциялаушы әсері бар басқа пайдалы заттарға Е дәрумені, темір және фолий қышқылы жатады.
8. Салмақты бақылауға көмектеседі
Асқабақ артық салмағы бар адамдар үшін өте қолайлы. Оның жоғары тағамдық құндылығына қарамастан, калориясы төмен. Асқабақтың 90%-ы судан тұрады, сондықтан 100 г көкөністе 22 ккал ғана бар. Майлардың ыдырауын тездететін және дененің төзімділігін арттыратын карнитин бар. Сондықтан асқабақтан жасалған тағамдар көптеген диеталардың негізін құрайды.