Көк шай мен оолонг шайын үнемі тұтыну (қытайлық классификация бойынша сары және қызыл арасында аралық орынды алатын шай түрі - шамамен.) гипертониямен ауыратын адамдарда қан қысымын айтарлықтай төмендетеді және оның даму қаупін 65 пайызға азайтады. Мұндай деректер Тайвань ғалымдары зерттеулерінің нәтижесінде алынды. Бұл туралы InoSMI жазды.
Зерттеушілер 1507 ер мен әйелдің деректеріне талдау жасады. Барлық қатысушылар күніне қанша шай ішетінін айтқан. Бұл ғалымдарға адамдардың күніне орта есеппен қанша шай ішетінін есептеуге мүмкіндік берді.
Күніне жарты кесе шай ішу қан қысымының көрсеткіштеріне айтарлықтай оң әсер ететіні белгілі болды. Ғалымдар көк шай ішуді әдетке айналдырмайтын адамдарда гипертонияның даму қаупі осы әдеті бар адамдарға қарағанда жоғары екенін айтады.
"Бір жыл бойы күніне кемінде жарты кесе көк шай немесе орташа ащы оолонг шайын ішкендердің гипертонияға шалдығу қаупі ішпегендерге қарағанда 46 пайызға төмен. Тәулігіне екі кеседен көп көк шай ішкендер гипертонияның даму қаупі 65 пайызға төмендеді", - делінген ғалымдар мақаласында.
Зерттеу авторлары көк шайдың көптеген пайдалы қасиеттері бар екенін, бірақ олардың көпшілігі оның жапырақтарында "катехин" деп аталатын бірегей заттардың болуына байланысты екенін атап өтті. Көк және қара шайдың екеуінде де табылған бұл антиоксиданттар қан тамырларын қаптайтын бұлшықеттерді босаңсытады, бұл қан қысымының төмендеуіне әкеледі.