Азық-түлік әр түрлі белоктардың, пайдалы майлардың және көмірсулардың көзі. Дәрумендер мен биологиялық белсенді қосылыстар зат алмасу жылдамдығын қолдайды, гормондардың синтезін реттейді, сыртқы түрді жақсартады және жастықты сақтайды.
Бірақ кейбір тағамдарды жиі және көп мөлшерде жесе, әйелдердің денсаулығына теріс әсер етуі мүмкін. Дәрігер-гинеколог Дарья Дьяченко әйелдің жастығын, сұлулығын және денсаулығын сақтау үшін қандай тағамдардан бас тартуы керегін айтты.
Қант және қант қосылған тағамдар
Таңертеңгілік сусындарға қант қосудан аулақ болыңыз және оны кез келген тағамда азайтыңыз. Ал қант ыдысын шкафтың ең алыс бұрышына тығып қойыңыз. Қант– бұл жеңіл көмірсулардан басқа, денеге ештеңе бермейтін бос калория. 25-30 жылдан кейін метаболизм біртіндеп баяулайды, ал бос калориялар тері астындағы майға айналады, жамбасқа, ішке, бөкселерге және арқаға, қолдарға жиналады.
Бауыр, өт қабы және гормондар артық майдан зардап шегеді. Эндокринологтар мен диетологтар жыл сайын тез көмірсулардың мөлшерін азайтуды ұсынады, өйткені метаболизм жасына қарай баяулайды.
Маргарин және басқа да транс майлары
Өкінішке қарай, маргарин – құрамында транс майлары бар зат. Бұл заттардың жоғары мөлшері (егер олар 1% -дан астам болса, жалпы майдың) гормоналды бұзылуларды, аллергияны, салмақ қосуды, жүрек соғысы мен инсультқа қауіп төндіретін атеросклеротикалық өзгерістерді тудыруы мүмкін, сонымен қатар онкологияның даму қаупін арттырады.
Сүт, ірімшік, сүзбе
Сүт өнімдерінің көп мөлшері, әсіресе 30-40 жастан кейін қабыну процестеріне ықпал етуі мүмкін. Оның құрамында қаныққан май бар, ол көп мөлшерде жүрек пен қан тамырлары үшін қауіпті. Ақуыздар аутоиммундық процестерді қоздырады, ал лактоза ас қорыту проблемаларын тудырады. Сондықтан сүт пен майлы сүт өнімдерінің мөлшерін азайтқан жөн. Бірақ майсыздандырылған сүт те пайдалы емес, одан кальций сіңірілмейді.
Алкогольдің кез келген түрі
Алколголь әйел денесінің гормоналды теңгеріміне, балалы болуға, әсіресе аналық бездердің жұмысына теріс әсер етеді. Бастысы алкогольден бауыр зардап шегеді. Алкоголь асқазанға, жүрекке және қан тамырларына, миға, барлық ішкі ағзаларға және сыртқы келбетке де әсер етеді.
Алкогольді жиі тұтыну сүйек тінінен кальцийдің шайылуына әкеледі, бұл остеопороздың дамуына ықпал етеді. Сүйектер нәзік болады, тістердің, шаштың және тырнақтар нашарлайды.
Ақ ұннан жасалған торттар
Ақ ұн өндіру кезінде оның пайдалы элементтері жойылады. Сондықтан ақ нан, тоқаш және нан өнімдері зиянды астық өнімдері. Пайдалы компоненттердің шамамен 30% ұнда қалуы мүмкін екенін ескерсек, оны сақтау кезінде шамамен 2-3 аптадан кейін олар ыдырайды, ұн өзінің мүмкін болатын пайдасын жоғалтады. Қалғанының бәрі артық калория, крахмал және ашытқы.
Ақ ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді, әртүрлі тоқаштарды және нандарды үнемі тұтыну салмақтың өсуін, гормоналды метаболизм проблемаларын тудырады, онкологиялық және атеросклероз қаупін арттырады.
Жылдам дайындалатын сорпалар және кеспе
Әйелдердің асқазанының шырышты қабаты ерлерге қарағанда осал. Сондықтан ыстық сорпадан ойық жара мен гастриттің пайда болу қаупі жоғары. Сонымен қатар сорпада түрлі дәмдеуіш пен зиянды қоспалар болады.
Мысалы, E621 (моносодий глутамат) және E631 (инозинат) көптеген проблемаларды тудыруы мүмкін. Олар жүйке жүйесін қоздырады, көңіл-күйдің өзгеруін, қан қысымының көтерілуін, жүрек айнуын, терлеуді, бас айналуды және теріде қызыл дақтарды тудырады. Бұл қоспалар әсіресе жүкті және бала емізетін әйелдерге, аллергияға және бронх демікпесіне бейім адамдарға қауіпті.